Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Prečo si práve dnes pripomíname Svetový deň kníh a autorských práv?

  • S H

K dnešnému dátumu 23.apríl sa viaže veľa spomienok.

V rámci histórie nazrieme do roku 1920, kedy sa konali prvé hokejové majstrovstvá. Zaujímavé je, že boli súčasťou letnej olympiády (vtedy v Belgicku), a to prvý a poslednýkrát v dejinách športu. Od roku 1924 sa ľadový hokej hrá na zimnej olympiáde. Od roku 1982 ich voláme Majstrovstvá sveta v hokeji. Tie najbližšie sa začnú o 17 dní (u susedov) v Prahe.

Dnes si pripomíname Svetový deň stolného tenisu, ktorý vznikol v Anglicku ešte v 19. storočí.  Viete, prečo dostal pomenovanie Ping-Pong? Lebo rovnako znie loptička, keď sa odráža od pingpongového stola. 

Dnes je to už 480 rokov, čo zomrel slávny anglický spisovateľ William Shakespeare. A to je aj dôvod, prečo si dnes pripomíname Svetový deň kníh a autorských práv. Romantik William vymyslel príbeh o Rómeovi a Júlii. Ich veľkú lásku by chcela na vlastnej koži zažiť asi "každá" žena. Viete, čo po Shakespearovi zdedila jeho pani manželka? Posteľ. Jeho posteľ. 

K dnešnému dňu sa viaže spomienka na jednu legendu slovenského filmu. V roku 1983 zomrel herec Paľo Bielik - vôbec prvý filmový Jánošík.