Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zahraničie

Včera sa v Etiópii konala pietna spomienka

Prešiel rok od tragického pádu lietadla Boeing, pri ktorom zahynuli aj Slováci.

Stovky ľudí sa zišli na mieste, kde sa pred rokom, krátko po štarte z letiska v Addis Abebe zrútilo lietadlo Boeing 737 MAX.

Zahynulo pritom všetkých 157 ľudí na palube, a medzi nimi boli aj štyria občania Slovenskej republiky. Toto letecké nešťastie viedlo k stiahnutiu lietadiel tohto typu z prevádzky, aj k najväčšej kríze v dejinách spoločnosti Boeing.

 

Spomienkové stretnutie sa nieslo sa v duchu tradícií miestneho etnika Oromo, ktoré je v Etiópii najpočetnejšie, a zahŕňala modlitby, spevy a prinášanie obiet za obete leteckého nešťastia z viac ako 30 štátov sveta.

Týmito obradmi sa skončilo ročné obdobie smútku, počas ktorého sa na tomto mieste konalo viacero pietnych podujatí aj za účasti ľudí z okolia.

Muž, ktorý koordinoval včerajšie obrady, podľa agentúry AFP povedal, že obyvatelia okolitých dedín cítili povinnosť uctievať si pamiatku obetí, aj keď ich osobne nepoznali.

 

Včerajšie obrady však neboli hlavným pietnym aktom

Ten sa uskutoční v utorok na mieste tragédie. Z cudziny začínajú do Etiópie prichádzať aj pozostalí po neetiópskych obetiach.

Včera sa zároveň konalo modlitebné zhromaždenie v Katedrále sv. Trojice v Addis Abebe. Prišli tam pozostalí po etiópskych obetiach leteckého nešťastia.

 

Čo sa pred rokom stalo

Lietadlo Boeing 737 MAX  smerovalo z etiópskej metropoly do Nairobi v Keni. Pilot krátko po štarte hlásil problémy a žiadal o povolenie na návrat, o niekoľko sekúnd neskôr však havaroval.

K tomuto nešťastiu došlo iba niekoľko mesiacov po obdobnej havárii ďalšieho lietadla rovnakého typu v Indonézii.

 

zdroj: TASR