Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Slovensko

Začína sa jar a s ňou aj aktivita KLIEŠŤOV

Koncom marca začína jarná aktivita kliešťov.

Vrcholí v apríli a máji. Druhýkrát sa  začínajú páriť a množiť na jeseň, najmä v septembri.

Pre život kliešťa sú domovom hlavne trávnaté porasty. Pri chôdzi či ležaní vo vysokej tráve dokáže kliešť využiť nestráženú chvíľu a prelezie na človeka, pričom sa usadí na ľudskom tele na miestach, kde je najjemnejšia koža.

Ako pre TASR uviedla vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová, v prvom momente človek necíti nič, pretože kliešť miesto vpichu znecitlivie obsahom štiav, ktoré vylúči.

Časť populácie kliešťov, ktorá žije v prírode aj na Slovensku, je infikovaná niektorými etiologickými mikroorganizmami, ktoré prenášajú na človeka. Dominuje hlavne kliešťová encefalitída, častá je aj lymská borelióza. Okrem týchto dvoch chorôb prenáša kliešť aj Q-horúčku alebo tularémiu, tá sa na Slovensku vyskytuje zriedkavo.

Ako sa môžeme pred týmto ochoreniam chrániť  

Proti chorobám, ktoré prenášajú kliešte, máme k dispozícii len očkovaciu látku proti kliešťovej encefalitíde, ktorá je vysoko účinná a odporúča sa ľuďom, ako lesní robotníci, geodeti, geológovia či bežci, ktorí behávajú v prírode.

Ako kliešťa odstrániť

Kliešť sa dá z tela odstrániť pomerne jednoduchým spôsobom. Podľa Avdičovej je optimálne pinzetou uchopiť jeho ploské telo čo najbližšie pri koži a kývavým spôsobom ho pomaly uvoľňovať. Potom je potrebné miesto vydezinfikovať, pričom najúčinnejší je jódový dezinfekčný prípravok. Tieto prípravky ničia vírusy a baktérie, ktorými môže byť kliešť nainfikovaný.

 

zdroj: TASR/Rádio Vlna