Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Slovensko

Linka detskej istoty prináša zoznam 100 nápadov na využitie voľného času

Čoraz viac detí telefonuje na linku pomoci pre deti a mládež, a okrem otázok ohľadom koronavírusu sa pýtajú aj na to, ako tráviť čas doma.

Koordinátorka dištančného poradenstva neziskovej organizácie Linka detskej istoty Tatiana Ivanič Rybanská pre TASR uviedla, že stále častejšie sa v spoločnosti hovorí o tom, aby si rodičia našli na deti viac času, aby sa im viac aktívne venovali, rozprávali sa s nimi a počúvali ich. A tieto odporúčania odborníkov pracujúcich s deťmi sú teraz ešte aktuálnejšie.

 

Karanténa navyše môže mať istým spôsobom negatívne účinky aj na psychiku dieťaťa. Kým niektoré deti si dokážu aj počas takéto voľna nájsť aktivity, u iných ich nedostatok môže spôsobiť nudu, apatiu, smútok, depresiu alebo naopak, zvýšiť nepokoj, podráždenosť, hnev či spôsobiť iné psychické problémy.

 

Poradkyne na linke zozbierali pre deti tipy na aktivity. Patria medzi ne napríklad hranie spoločenských hier s celou rodinou, spoločné pozeranie filmov či príprava jedla. Tiež tancovanie, stavanie bunkrov z nábytku, výroba veľkonočnej výzdoby a pohľadníc či vtáčích búdok. Poradkyne pridávajú aj odporúčanie nielen pre deti:

Každý deň niekoho pochváľme, povedzme niekomu niečo milé. Volajme častejšie starým rodičom, zaujímajme sa, čo robia a ako žijú v tomto období.

Zoznam 100 nápadov na využitie voľného času prináša Linka detskej istoty na svojej webovej stránke a na sociálnej sieti.

zdroj: TASR/Rádio Vlna