Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Na boj proti šíreniu koronavírusu sa využijú údaje od mobilných operátorov

Krajiny začínajú využívať údaje o pohybe zákazníkov od mobilných operátorov.

Pomôže to v boji proti Covidu-19?

Vlády tvrdia, že to má pomôcť v boji proti šíreniu koronavírusu. Vzrastajú však aj obavy zo straty súkromia a zo sledovania ľudí. Na južnej Morave v Česku dnes testujú  novinku v boji proti ochoreniu Covid-19. Ide o takzvanú inteligentnú karanténu. Jej základom je zmapovať pohyb infikovaného človeka počas uplynulých piatich dní. Poslúžiť na to majú údaje z mobilných telefónov a platobnej karty.

Hygienici ich ale získajú len na základe súhlasu nakazeného, a pomocou spolupráce s mobilnými operátormi a bankami. Informovala o tom agentúra ČTK.

Takto sa má zostaviť akási mapa pohybu nakazeného človeka  

Hygienici potom pomocou tejto mapy s pacientom preberú, s kým sa na rôznych miestach stretol. Tým, ktorí s ním boli v osobnom kontakte, štát nariadi krátkodobú karanténu. Títo ľudia budú zároveň označení ako žlté osoby, a do niekoľkých hodín príde za nimi mobilný tím, ktorý im odoberie vzorky.

Pokiaľ majú auto, môžu prísť na tento odber aj sami. V prípade pozitívneho výsledku na koronavírus budú musieť podstúpiť bežnú karanténu, a negatívne testovaní sa budú môcť vrátiť k bežnému životu. Počas akcie bude pomáhať aj armáda. Pokiaľ sa projekt inteligentnej karantény osvedčí aj v praxi, mohol by nahradiť plošné reštriktívne opatrenia, v každodennom živote a ekonomike.

Český premiér Andrej Babiš dodal, že ak táto metóda uspeje, tak Česko vírus porazí. Vrchol epidémie tam očakávajú v apríli.

Niečo podobné sa bude diať aj na Slovensku

Slovenský parlament schválil vládny návrh zákona, na základe ktorého bude môcť štát využívať údaje z mobilov zákazníkov od mobilných operátorov. Tiež to má slúžiť na identifikáciu potenciálne nakazených osôb a pomôcť zistiť, kde sa infikovaný pohyboval a s kým prišiel do kontaktu. Opatrenie sa však stretlo aj s kritikou, že štát takto bude môcť sledovať ľudí.

To nová vláda popiera a tvrdí, že k údajom bude mať prístup len Úrad verejného zdravotníctva, ktorý bude využívať len lokalizačné dáta, a nie správy či hovory. Vláda má technické riešenie predstaviť tento týždeň. Zatiaľ totiž neuviedla podrobnosti o tom, ako by to celé malo fungovať v praxi, ako sa budú vyhodnocovať údaje od operátorov, a ako chce zamedziť zneužitiu údajov o obyvateľoch krajiny, aby nemohli byť sledovaní.

 

zdroj: Rádio Vlna/TASR/ČTK