Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

TOTO je 5 najničivejších vírusových ochorení na svete

V súčasnej dobe vieme niektoré vírusové ochorenia držať na uzde liekmi a vakcináciami.

Príchodom koronavírusu sa medzi ľuďmi rozšírila panika z celosvetovej pandémie. Existujú však vírusy, ktoré zabíjajú rýchlejšie a efektívnejšie.

Toto je 5 najničivejších:

HIV

Tento vírus sa vo svete prvýkrát objavil v 80.rokoch. Dodnes patrí medzi najväčšieho zabijaka súčasnej doby. Od jeho objavenia zomrelo približne 36 miliónov ľudí po celom svete. Vo vyspelých krajinách vedia ľudia toto ochorenie postupne liečiť. Vírus HIV je nebezpečný predovšetkým pre ľudí v rozvojových krajinách. Až 95% prípadov sa vyskytuje v chudobných krajinách. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že 1 z 20 ľudí v subsaharskej Afrike je týmto vírusom nakazený.

Marburg

Malé prepuknutie tohto vírusu sa objavilo v Nemecku v roku 1967. Vyskytlo sa u pracovníkov laboratória, ktorí prišli do kontaktu s opicami s Ugandy, ktoré boli týmto vírusom infikované. Vírus spôsobuje hemoragickú horúčku – infikovaný človek dostane vysoké horúčky, silno krváca. Tento stav môže pri človekovi vyvolať šok, zlyhanie orgánov alebo smrť. Vírus sa v rokoch 1998-2000 objavil v Demokratickej republike Kongo. Úmrtnosť sa vyšplhala až na 80%.

Ebola

Ebola prvýkrát vypukla v roku 1976 v Sudáne a v Kongu. Ebola sa šíri predovšetkým kontaktom s telovými tekutinami alebo tkanivom ľudí, ktorí sú infikovaní. Kmene tohto vírusu sú rôzne a môžu byť aj rozlične nebezpečné pre človeka. Tento vírus má podobný priebeh ako Marburg. Pri kmeni Bundibugyo sa úmrtnosť vyšplhala na 50%, pri sudánskom kmeni vírusu predstavovala úmrtnosť až 71%.

Kiahne

Historici odhadujú, že až 90% pôvodných obyvateľov Južnej a Severnej Ameriky podľahlo tomuto vírusu. V priebehu 20.storočia na kiahne zomrelo približne 300 miliónov ľudí.

Besnota

V rozvinutom svete je besnota ojedinelá, pretože sa zvieratám začali podávať vakcíny. Besnota však aj v súčasnej dobe predstavuje veľký problém predovšetkým v Afrike a Indii. Besnota ničí miechu a mozog. Pre besnotu sú typické zmeny správania, paralýza a agresivita. Existujú vo svete vakcíny a lieky, pomocou ktorých sa besnota dá liečiť. Ak sa besnota nezačne liečiť, človek zomrie.