Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Núdzové opatrenia nemôžu ísť na úkor ľudských práv a slobody prejavu

Aj núdzové opatrenia musia podliehať kontrole, či vlády neprekračujú svoje právomoci.

Aj v čase zdravotnej krízy si Európska únia musí ustrážiť svoje hodnoty. Uviedla to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Je dôležité ustrážiť, aby núdzové opatrenia členských krajín Európskej únie prijímané v súvislosti s pandémiou COVID-19 neboli na úkor základných princípov a hodnôt, na ktorých je založená Európska únia.

Šéfka EK pripomenula, že EÚ je založená na hodnotách slobody, demokracie, právneho štátu a dodržiavania ľudských práv. „Musíme ich obhajovať a hájiť, a to aj v týchto náročných časoch," uviedla.

"Demokracia nemôže fungovať bez slobodných a nezávislých médií. V týchto neistých časoch je nevyhnutné rešpektovať slobodu prejavu a právnu istotu. Teraz je dôležitejšie než kedykoľvek predtým, aby novinári mohli robiť svoju prácu slobodne a presne, aby čelili dezinformáciám a zabezpečili prístup našich občanov k dôležitým informáciám," vysvetlila Ursula von der Leyenová.  
      

Podľa jej vyjadrenia sa akékoľvek núdzové opatrenia musia obmedziť na to, čo je nevyhnutné, musia byť prísne primerané a nesmú trvať donekonečna. "Vlády musia zabezpečiť, aby takéto opatrenia podliehali pravidelnej kontrole," odkázala.
     

Von der Leyenová v tejto súvislosti zdôraznila, že Európska komisia bude pozorne sledovať uplatňovanie mimoriadnych opatrení vo všetkých členských štátoch EÚ.

zdroj: TASR