Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Niektoré obchody v Rakúsku sa dnes opäť otvorili

Vláda vo Viedni tak ako prvá v Európe uvoľnila blokády po vypuknutí pandémie Covid-19.

Dnes v Rakúsku otvorili menšie obchody, vrátane stavebnín, hobby marketov či kvetinárstiev.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v tejto súvislosti povedal, že z ekonomického hľadiska chce túto krízu prekonať čo najrýchlejšie a bojovať za každé pracovné miesto. Vláda však pripomína, že Rakúsko ešte nemá krízu za sebou.

Na Slovensku, keď sa otvorili stavebniny či farby-laky, vláda zaviedla aj prísne hygienické opatrenia.

Ako je to v Rakúsku?

Aj tam sa to, samozrejme, nezaobíde bez opatrení. A to - jedna osoba na 20 metrov štvorcových, zákazníci musia nosiť rúška a dodržiavať odstup. Obchodníci, ktorí pustia dovnútra viac zákazníkov, môžu dostať pokutu až 3600 eur.

Rakúsko ale nie je jedinou európskou krajinou, ktorá pristúpila k uvoľňovaniu opatrení. Niektoré štáty ale uvoľňujú blokády inak.

Španielsko v pondelok povolilo obnovenie niektorých aktivít vrátane výstavby a výroby, vďaka čomu sa tisícky ľudí vrátili opäť do práce.

Dánsko zase od zajtra otvorí denné centrá starostlivosti o deti a školy pre žiakov od prvého do piateho ročníka.

Susední Česi oddnes zároveň v odôvodnených prípadoch môžu opäť vycestovať za hranice. A to vtedy, ak idú na služobné cesty, pohreb alebo za návštevou rodiny. Ak je pobyt v zahraničí dlhší ako 24 hodín, dotyčný je zároveň povinný po návrate podstúpiť 14-dňovú karanténu.

Aj Poľsko plánuje čoskoro uvoľniť niektoré opatrenia

Vláda vo Varšave k tomu plánuje pristúpiť od 19. apríla. Mali by sa zrušiť obmedzenia týkajúce sa obchodov či pohybu na verejných miestach - teda zákaz vstupovania do lesa.

Prvé uvoľňovanie opatrení by malo Poľsko oznámiť dnes alebo zajtra. Nemecko by podľa štúdie uznávaných vedcov mohlo čoskoro otvoriť školy, ale iba pre vyššie ročníky. Žiaci by v takom prípade museli mať povinnú ochranu tváre a školy by museli pre nich a pre učiteľov zabezpečiť dostatočnú dezinfekciu.

 

 

zdroj: TASR/Rádio Vlna