Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Oddnes musia byť terasy reštaurácií, kaviarní a barov zatvorené

Podnikatelia v gastre sa tak opäť raz ocitli v ťažkej, pre niektorých až v neriešiteľnej situácii.

Podnikatelia v gastro sektore sú doslova zúfalí. Tvrdia, že toto opatrenie hlboko zasiahne už aj tak zdevastovaný gastro sektor. Zatvorenie doteraz fungujúcich terás kritizuje iniciatíva Pomoc pre gastro. Upozorňuje, že terasy boli pre mnohé prevádzky jedinou nádejou, že by mohli prežiť túto zimu a ďalšie mesiace. Ozvala sa aj platforma Stále máme chuť. Podnikatelia a dodávatelia, ktorých organizácia zastrešuje tvrdia, že situácia v gastre je každým dňom kritickejšia. A hoci sú tržby z terás malé, aspoň čiastočne im pomáhajú pokryť náklady na mzdy a prevádzku.

Ale aj o tieto tržby teraz prídu, pretože oddnes sú terasy zatvorené. Gastro prevádzky budú môcť vydávať jedlo už len so sebou.

Hlavný hygienik Ján Mikas predtým uviedol, že terasy predstavujú epidemiologické riziko.

Nové opatrenia proti šíreniu vírusu sa stretli s kritikou zo strany koalície. Včera ich kritizoval minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík. Opatrenia označil za absurdné. Poukazoval pritom na to, že kostoly zostávajú otvorené. Sulík je za prijatie obmedzení v okresoch, kde vírus nie je pod kontrolou.

Premiérovi Igorovi Matovičovi oponovala aj Jana Kiššová. Súviselo to s jeho vyjadreniami, podľa ktorých nikto z SaS na krízovom štábe nebol proti lockdownu:

"Ja som minimálne dva alebo trikrát k tomu vystúpila a dala alternatívny návrh ako by sme mali postupovať. Čiže nie je pravda, že sme sa neozvali, nie je pravda, že sme za to hlasovali."

Podnikatelia gastro prevádzok poukazujú na pomoc zo strany štátu.

Napr. Magdaléna Koreny z iniciatívy Pomoc pre gastro zdôraznila, že ak vláda zatvára prevádzky, mala by urýchlene zverejniť kompenzácie za straty, ktoré podnikatelia utrpia, pretože prichádzajú o živobytie. Dodala, že odmietajú zovšeobecňovanie, že celý gastro sektor nedodržiava opatrenia a štandardné pravidlá podnikania a že sa podnikatelia nebudú nečinne prizerať na vlastnú likvidáciu.

Iniciatíva vyzýva vládu na čele s Igorom Matovičom na dialóg.

Podnikatelia v gastro sektore takisto avizovali, že v nasledujúcich dňoch budú iniciovať preskúmanie, či opatreniami zverejnenými 9. decembra neprišlo k úmyselnému konaniu, pri ktorom bol jednej skupine podnikateľov umožnený neoprávnený prospech.

Platforma Stále máme chuť, v ktorej sa spojili tisícky podnikateľov v gastre plánuje na pondelok tlačovku, kde predstaví konkrétne návrhy vláde, ktoré by mohli gastro sektor zachrániť pred likvidáciou.

zdroj: Rádio Vlna/TASR