Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Aký je záujem o preventívne prehliadky počas pandémie?

Väčšina Slovákov chce absolvovať preventívnu prehliadku aj napriek aktuálnej situácii. Ukázal to najnovší prieskum.

Navyše odborníci upozorňujú, že preventívne prehliadky sú veľmi dôležité.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth pre Rádio Vlna opísal najmä chaotickú komunikáciu zo strany štátu:

"Raz mali občania chodiť na preventívne prehliadky, raz nemali. Čiže po tejto stránke to bolo dosť komplikované z hľadiska preventívnych prehliadok. V každom prípade si myslím, že preventívna prehliadka má zmysel. Avšak strach, ktorý tu bol, možno aj nejakým spôsobom umelo nastolený z hľadiska diskoordinácie podaných informácií aj z rezortu zdravotníctva, vyvolal strach chodiť na ambulanciu."

Znamená to, že slovenskí pacienti sa báli ísť na preventívnu prehliadku?

"Slováci sa k tomu postavili tak ako im to bolo nariadené. To znamená, že keď nemali chodiť ku všeobecným lekárom a primárnym pediatrom, tak nechodili a tým pádom sa preventívne prehliadky ani nerealizovali."

Marián Šóth povedal viac aj tom, s čím sa lekári v súvislosti s návštevou pacienta v ordinácii stretávali:

"Mnohokrát sme sa stretli s tým, že nám pacienti volali, že by aj chceli prísť, ale nevedia či môžu, alebo nie. Takže po tejto stránke sme veľmi dlho naberali obrátky k tomu, aby preventívne prehliadky boli. Začali sme asi tak od septembra fungovať v štandardnejšom režime. Tak dúfajme, že ten budúci rok bude ešte úspešnejší."

Väčšina Slovákov má záujem o preventívne prehliadky aj napriek pandémii. Ukázal to prieskum "Ako sa máte, Slovensko?" z konca novembra. Z neho vyplýva, že za posledné 2 roky absolvovalo preventívnu prehliadku viac ako 70 percent opýtaných. Hlavnými dôvodmi návštevy lekára boli dôležitosť pre zdravie a včasná liečba.

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková výsledky prieskumu komentovala pozitívne. Záujem Slovákov o potrebu starať sa o vlastné zdravie ministerstvo víta a chce ich v tom podporovať.

zdroj: Rádio Vlna