Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zahraničie

Ženy ho milovali, Hriešny tanec si bez neho nevieme predstaviť: Patrick Swayze by dnes oslávil 69 rokov!

Ženy ho milovali, Hriešny tanec si bez neho nevieme predstaviť: Patrick Swayze by dnes oslávil 69 rokov!

Americký herec a tanečník Patrick Swayze, známy z divácky úspešných filmov ako napríklad Dirty Dancing (Hriešny tanec, 1987) alebo Ghost (Duch, 1990), sa narodil 18. augusta v roku 1952. Dnes by oslávil 69 rokov. V roku 2009 však po dlhej chorobe navždy odišiel. Dožil sa 57 rokov.

Patrick Swayze sa narodil v texaskom Houstone (USA). Jeho otec bol šampiónom v rodeu a matka vlastnila baletné štúdio. Tancu sa venoval od mladosti a a predtým, ako zažiaril na Broadwayi v muzikáli Pomáda, vystupoval s rôznymi newyorskými skupinami. Koncom 70. rokov 20. storočia sa presťahoval do filmového Hollywoodu a začal sa objavovať v malých televíznych a filmových úlohách.

Popkultúrnou ikonou sa stal v roku 1987 úlohou tanečného inštruktora Johnnyho vo filme Hriešny tanec, odohrávajúcom sa v newyorskom letovisku v 60. rokoch 20. storočia. Producenti od nízkorozpočtového filmu vôbec neočakávali, že zarobí v USA 64 miliónov dolárov (takmer 44 miliónov eur) a na celom svete neuveriteľných 214 miliónov dolárov (viac ako 145 miliónov eur). Navyše, Patrick Swayze bol spoluautorom a interpretom skladby She's Like the Wind, ktorá vo filme odznela. Okamžite sa stala hitom. 

V legendárnom Hriešnom tanci si zahral a zatancoval po boku kolegyne Jennifer Grey (61). Rola Frances Housemanovej, ktorá bola s rodinou na dovolenke v horách a zamilovala sa do miestneho tanečného inštruktora Johnnyho, ktorého stvárnil Patrick Swayze, bola aj pre ňu jednou z prvých veľkých úloh.

Ďalší úspešný film Duch, v ktorom účinkoval, zarobil dokonca ešte viac ako Hriešny tanec. Zahral s v ňom s herečkami Demi Moore a Whoopi Goldberg.

Herec, ktorého trikrát nominovali na cenu Zlatý glóbus, si sympatie divákov získal aj filmami Point Break (Bod zlomu, 1991), Tri želania (Three Wishes, 1995), Black Dog (Čierny pes, 1998), Letters from a Killer (Listy od vraha, 1998) či vďaka kriminálnej dráme 11:14 (Prekliata noc, 2003).

Idol osemdesiatych rokov 20. storočia Patrick Swayze prišiel v roku 2005 (pracovne) aj na Slovensko. Pôvodne sa tu plánoval zdržať dva dni, pobyt si však nakoniec predĺžil. Údajne bol nadšený zo srdečnosti Slovákov a nechal sa počuť, že toľko krásnych žien pokope ešte nevidel.

Od roku 1975 bol Patrick Swayze ženatý s fínskou herečkou a tanečnicou Lisou Niemiovou. Po takmer dvojročnom boji s rakovinou pankreasu Patrick Swayze zomrel. Stalo sa to 14. septembra v roku 2009 v Los Angeles v americkej Kalifornii. Jeho poslednou hereckou rolou bola postava tajného agenta FBI Charlesa Barkera vo výslužbe v televíznom seriáli The Beast (Zviera, 2009). Tento seriál zabodoval u divákov aj filmových kritikov. 

Zaujímavosti: 

  • Patricka Swayzeho veľmi frustrovalo, že Johnny je horší tanečník ako on sám. Patrick totiž tancoval fantasticky.
  • Hlavnú ženskú postavu (Baby) mala hrať Sarah Jessica Parker, tá však nevedela tancovať.
  • Hriešny tanec sa totiž na jeseň, filmári preto pri nakrúcaní prestriekali listy stromov nazeleno a mnohé lepili späť na konáre. 
  • Patrik bol dobrodruh aj romantik, miloval jazdiť na koni.
  • Nikdy nemal deti, o svojej manželke Lise hovoril, že je najkrajšou ženou bytosťou na svete.

zdroj: teraz.sk/magazin