Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Z vysielania

Platená PÉENKA vznikla presne pred 97-mi rokmi. 81 rokov by dnes oslávil JOHN LENNON

Čo pamätné sa ešte stalo 9. októbra?

www.unsplash.com
www.unsplash.com

[lock]

V mennom kalendári dnes svieti mužské meno DIONÝZ. Má grécky pôvod a v preklade znamená "zasvätený bohu Dionýzovi", ktorý bol gréckym bohom vína, úrody a plodnosti. Nositelia tohto výnimočného krstného mena majú predpoklady stať sa úspešnými výskumníkmi, technikmi alebo lekármi. Najznámejším nositeľom tohto mena bol na našom území geológ Dionýz Štúr.

Práceneschopnosť, "ľudovo" PN-ka (péenka) je problémom nielen pre zamestnávateľa, ale aj zamestnanca, ktorý navyše prichádza o časť svojej mzdy. Prvú platenú PN-ku schválili zákonodarcovia v bývalom Československu práve 9. októbra v roku 1924. Zákon o poistení zamestnancov pre prípad choroby, invalidity a staroby stanovil povinné platby vo výške 5 % percent mzdy. Zamestnanci tak mali nárok na nemocenskú v trvaní 52 týždňov od štvrtého dňa choroby.

9-ty október je zároveň Svetovým dňom pošty. V roku 1874 podpísali predstavitelia poštových správ z 22-och krajín Dohovor o obecnej jednote poštárskej, čím vznikla Všeobecná poštová únia, neskoršia Svetová poštová únia. Slovensko sa k nej pripojilo v roku 1993.

Živí sa (aj) hlasom a na Slovensku patrí medzi moderátorsku elitu, nielen rozhlasovú, ale aj televíznu! Moderátor, spíker a autor kuchárskych kníh MARTIN "PYCO" RAUSCH dnes oslavuje 44 rokov.

Vedeli ste? Po bratislavskom rodákovi, vynálezcovi, fyzikovi a matematikovi JÁNOVI ANDREJOVI SEGNEROVI nesie meno vodné koleso, ktoré vynašiel v roku 1750. Neskôr sa stalo základom pre vodné turbíny. Jeho rodný dom na Michalskej ulici je kultúrnou pamiatkou. Narodil sa v ňom 9. októbra pred 317-timi rokmi.

Pred 224-mi rokmi sa vo Švajčiarsku narodil podnikateľ PHILIPPE SUCHARD, ktorý v roku 1826 založil svetoznámu továreň na výrobu čokolády.

Stať sa legendou ešte počas života je veľká pocta. Dožil sa jej aj slovenský básnik, dramatik, spisovateľ a prekladateľ ĽUBOMÍR FELDEK. Dnes oslavuje 85-te narodeniny.

Filmový herec, komik a konferencier VLADIMÍR MENŠÍK bol jedným z najlepších českých hercov, ktorý sa tešil obľube aj medzi slovenským publikom. Zahral si vo viac ako 120-tich filmoch. Snímky Tri oriešky pre Popolušku, Limonádový Joe, Jak utopit doktora Mráčka, Dívka na koštěti či seriál Arabela pozná väčšina dospelej populácie. Skvelý herec a rozprávač sa narodil pred 92-mi rokmi.

Britskí THE BEATLES vstúpili do histórie ako priekopníci nového hudobného žánru. Hlavný protagonista kapely, spevák, gitarista, hudobný skladateľ, textár a mierový aktivista JOHN LENNON by dnes oslávil 81 rokov. Ako 40-ročný však zomrel po útoku psychicky narušeného Marka Davida Chapmana. Za svoj čin bol odsúdený na doživotie. 

zdroj: TASR; YouTube.com