Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Dajte si ryb(k)u. Dôvodov, prečo áno, je veľa!

  • ES

Koľkokrát za týždeň je tak akurát?

Konzumácia rýb, a to aspoň dvakrát týždenne, významne prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Inak povedané, jedzte ryby, vaše srdce sa vám určite poďakuje!

Ryby navyše prispievajú k udržiavaniu dobrej pamäte, teda sú prospešné aj pri liečbe alzheimerovej choroby. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto

Na rybách by si mali pochutnávať najmä deti, odporúčajú sa najmä pre ich vysoký obsah omega tri a šesť mastných kyselín. Vhodné na konzumáciu sú aj pre diabetikov a ľudí trpiacich vysokým cholesterolom. "Ryby sú významným zdrojom minerálnych látok ako fosfor, selén, vápnik, draslík, horčík a železo, čím sa pokryje naša potrebná dávka, ktorú si potom nemusíme dopĺňať prostredníctvom umelých vitamínov," vysvetlil RÚVZ. 

Pripomenul tiež, že v morských rybách sa nachádza vyšší obsah minerálov ako v sladkovodných rybách. "Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú ryby konzervované, pretože sa väčšinou konzervujú celé, teda mäso aj kosti. Ďalej obsahujú ryby fosfor, horčík, ktorý je potrebný pre nervovú a svalovú činnosť, železo, zinok a meď. Morské ryby sú dôležitým zdrojom jódu, vitamínov A a D," dodal RÚVZ.