Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Nový album Mira Žbirku je vonku!

  • MZ

Nový album Mira Žbirku - Posledné veci, ktorý uzatvára jeho viac ako päťdesiatročnú autorskú cestu, vychádza na CD.

Je na ňom dvanásť nových autorských piesní Mira Žbirku, ktoré napísal v priebehu posledných dvoch rokov a naspieval krátko pred svojim odchodom. Štyri z nich sú zhudobnenými textami básnikov Joža Urbana, Václava Hrabě a Daniela Heviera. Krátka báseň Posledné veci z Hevierovej rannej zbierky poézie Vták pije z koľaje (1977), dala názov celému albumu. Úspešný je aj duet otca so synom v skladbe Nejsi sám

David Žbirka bol Mekym poverený dokončením a produkciou albumu. Spolu s anglickým producentom Patrickom Jamesom Fitzroyom ho nahrali v londýnskom štúdiu KONK. Na aranžovaní sa okrem Patricka s Davidom podieľali aj Oliver Torr (Posledné veci, Ríša snov) a Petr Marek zo skupiny MIDI LIDI (Len sa neuraz). 

V jednotlivých skladbách albumu sa objavujú aj ďalší hudobníci: Maximillian Kinghorn-Mills, Axel Øksby (basgitara), Tom Andrews (piano), Petr Marek (gitara), Oliver Torr (synths & programming), Steve Goddard (gitara), Jamie Hanson (basgitara), Honza Horáček (synth), Jamie Staples (bicie), Sam Bedford (gitara) a sláčikový orchester sCore Orchestra s dirigentkou Michaelou Rózsa Růžičkovou, v aranžmánoch Daniela Wunscha a Patricka Jamesa Fitzroya. O mastering albumu sa v londýnskom Abbey Road postaral Christian Wright. Na obale albumu je fotka Mekyho priateľa a úspešného slovenského fotografa Petra Župníka, ktorú graficky spracoval Jiří Troskov.

Album Posledné veci uviedli do života 18.5.2022 v pražskej galérii Lucerna.