Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Prvá LP platňa Please Please Me skupiny Beatles má 60 rokov

  • MZ

Vinylová dlhohrajúca platňa Please Please Me na etikete EMI Parlophone sa v rebríčku elpéčiek podľa Guiness Book Of British Hit Albums objavila 6. apríla 1963, vystúpila až na prvé miesto a v rebríčku sa udržala 70 týždňov.

Pre porovnanie, najslávnejší album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band pobudol v hitparáde 148 týždňov. Album Please Please Me naštartoval celosvetový fenomén s názvom Beatlesmánia. Podľa knihy Complete Beatles Chronicle z pera Marka Lewisohna, ktorú autorizoval producent Beatles George Martin, sú s touto platňou spojené dva dátumy. Tým prvým bol dátum samotného nahrávania. 

V štúdiu Abbey Road bol ním iba jeden deň 11. februára. Desať piesní nahrali Beatles za 13 hodín, skončili o 22.30 h. V priebehu dňa mali čaj, mlieko, cigarety a pastelky proti kašľu. Štyri piesne už mali hotové, ktoré vyšli na prvých dvoch singloch. Nahrávali desať skladieb, ktoré tvorili súčasť ich repertoáru a mali ich už naskúšané. Napriek tomu bolo nahrávanie veľmi náročné, George Harrison mal od hrania krvavé brušká prstov, ale vydržal. Producent George Martin spomínal: "Chlapci spievali viac ako 12 hodín, bolo to perfektné nonstop predstavenie. Cmúľali tabletky na podporu hlasiviek a pili mlieko, aby nezachrípli." 

Hneď ďalší deň mali dva koncerty v Sheffielde a Oldhame. Tým druhým bol dátum prvého dňa vydania albumu 22. marca na etikete vydavateľstva Parlophone v Londýne. V ďalších dňoch sa album dostal do všetkých obchodov na Britských ostrovoch. Na prvom albume Please Please Me je celkom 14 skladieb, osem z nich zložili John Lennon a Paul McCartney, sú nimi I Saw Her Standing There, Misery, Ask Me Why, Please Please Me, Love Me Do, P.S. I Love You, Do You Want To Know A Secret a There's A Place. Šesť je prevzatých, všetky od amerických rockerov, a sú nimi Anna (Go To Him), Chains, Boys, Baby It's You, A Taste Of Honey a Twist And Shout.