Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Peter Lipa vydáva nový album Nola

  • MZ

Nahral ho v New Orleans.

Džezový velikán Peter Lipa oslavuje v utorok 80. narodeniny. K tomuto jubileu pripravil pre seba a svojich fanúšikov osobný muzikantský darček. Presne v deň narodenín vychádza nový album Nola, ktorý nahrával v kolíske džezu, americkom New Orleans. 

Album obsahuje päť slovenských a päť anglických piesní a ako bonus nahral spevák s tamojšími muzikantmi neworleanskú verziu pesničky Balada o štyroch koňoch pod názvom 4 kone v Nola. K nej v deň svojich narodenín spoločne s albumom zverejnil videoklip, ktorý sa odohráva práve v New Orleans a dokonale vystihuje čaro tohto muzikantského mesta. 

Zároveň klip, ktorý režíroval Braňo Špaček, prenesie diváka do štúdia Marigny, kde Lipa pracoval s americkými muzikantmi na svojej novinke. "Dúfam, že táto nová verzia dá Balade o štyroch koňoch ďalší impulz a vydrží do ďalších rokov. Skladba je ešte veselšia a robí to suzafón. Vylúčili sme basu, nie je tam ani basová gitara, ani kontrabas. Ich úlohu plní suzafón, ako to je bežné v New Orleans. Kapely, ktoré tam hrajú v uliciach, používajú suzafón ako hlavný basový nástroj. A tu je to tiež. Mám dokonca pocit, že to spĺňalo požiadavky na jednoduché pesničky, ktoré sa v New Orleans vyhrávajú na ulici," hovorí Lipa. 

Americkí muzikanti, s ktorými Lipa nahrával, veľmi rýchlo zistili, o čo ide. "Hneď vedeli a cítili sa v tom ako ryby vo vode. Veľa sledujem záznamy, dokumenty aj výpovedné filmy, ktoré pochádzajú z New Orleans a tento typ hudby sa v nich vyskytuje takmer všade. Oni pochodujú stále, celý život. Pochodový džez tam funguje a táto pesnička by pokojne mohla byť toho súčasťou," dodáva spevák.