Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Dnes si pripomíname výročie jednej slovenskej súťaže. Možno ste ju na základnej škole absolvovali aj vy! Viete, o akú súťaž ide?

  • S H

Minulosť s dnešným dátumom - 14. máj - vyzeral v mnohých pohľadoch veľmi zaujímavo, a preto stojí za zmienku.

Písal sa rok 1796, keď sa začalo očkovať proti kiahňam. Vakcínu (vymyslel) a ako prvý použil dedinský lekár z Anglicka - menom Edward Jenner. Malo to zmysel.

Zmysel mala určite aj jedna súťaž, ktorú ste možno absolvovali aj vy na základnej škole. Je to súťaž v umeleckom prednese známa ako HVIEZDOSLAVOV KUBÍN! Dnes je to 70 rokov, čo sa konal jeho prvý ročník

V roku 2000 sa v tento deň konala športová udalosť. Dnes je to 24 rokov, čo naši hokejisti získali prvú medailu v ére samostatného Slovenska. Aj keď "len" striebornú! Vo finále majstrovstiev sveta v Petrohrade sme podľahli Česku 3 : 5. 

Zároveň je to už 22 rokov, čo sa dvaja Francúzi zapísali do Guinnessovej knihy (svetových) rekordov. Pripravili totiž najdlhší, dokonca rekordne dlhý steak. Meral takmer 28 metrov. 

Medzi 40-tnikov dnes vstúpil Mark Zuckerberg. Muž, ktorý nám všetkým zmenil život, keďže vymyslel Facebook. Svojou hudbou nám ho mení aj Beátka Dubasová, ktorá má dnes narodeniny. Oslavuje 61 rokov a vyzerá úžasne. Narodeniny má aj herečka Kristína Svarinská. Všetko najlepšie!