Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Navštívili ste už Dobšinskú ľadovú jaskyňu? Objavili ju pred 155-mi rokmi a istý čas mala aj jedno zaujímavé prvenstvo. Aké?

  • S H

S dnešným dátumom sa spája aj veľa prvenstiev. Na tieto netreba zabudnúť.

Medzinárodný deň rodiny pripadol na 15.máj. Na Slovensku je to už 16-ty ročník a jeho tohtoročná téma znie: STOJÍ TO ZA TO! ... žiť tak, aby v rodinách vyrastali zrelé osobnosti, schopné byť pre svoje okolie prínosom. 

Nasoliť, vyúdiť, vymáčať v alkohole alebo v octe. To bol kedysi spôsob, ako jedlo udržať čo najdlhšie čerstvé. Až do roku 1809, keď prišiel s doslova revolučným nápadom istý francúzsky vynálezca a navrhol, aby sa potraviny konzervovali do uzavretých nádob a sterilizovali sa. A dnes je to presne 215 rokov, čo vznikla prvá konzerva

84 rokov späť vymysleli McDonaldovci biznis s hamburgermi. Práve 15-teho mája si otvorili prvú reštauráciu - a to v Kalifornii. 

Boli ste už niekedy v Dobšinskej ľadovej jaskyni? Objavili ju pred 155-mi rokmi a istý čas mala aj jedno zaujímavé prvenstvo - prvá elektricky osvetlená jaskyňa na Slovensku! 

15-teho mája mal v roku 1996 premiéru český oscarový film KOLJA. Zahrala si v ňom herecká elita, napríklad Zdeněk Svěrák, Ondřej Vetchý, Libuše Šafránková, Stella Zázvorková, ale aj "naša" Silvia Šuvadová. 

Dnes je to 96 rokov, čo sa Mickey Mouse objavil prvýkrát na filmovom plátne. Mickey je zároveň prvá kreslená postavička, respektíve ne-človek, ktorý vyhral filmového Oscara. Film trval len 6 minút. 

15-teho mája privítala pred 94-mi rokmi pasažierov na palube lietadla prvá letuška na svete. Volala sa Ellen Church a pôvodne bola zdravotnou sestrou. A po nej už podliehal výber letušiek prísnym pravidlám. Adeptky mohli mať maximálne 26 rokov, výšku 163 cm (nie viac), museli vážiť menej ako 52 kilogramov a ak žena nebola slobodná, o práci letušky mohla len snívať!