Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Dnes sa prvýkrát premietali dve filmové legendy z dielne Stevena Spielberga!

  • S H

11. jún si budeme pamätať už takto.

Emil Zátopek, meno známe aj v našich končinách, pretože tento český atlét prekonal hranice svojej krajiny. Dnes je to presne 75 rokov, čo vytvoril svetový rekord v behu na 10 kilometrov! Pán Zátopek je už navždy prvým človekom, ktorý túto vzdialenosť odbehol za menej ako 29 minút. A trať 20 kilometrov zase pod hodinu! Nehovoriac o tom, že bol 4-násobným olympijským víťazom. Mal prezývku česká lokomotíva a nezaostávala ani jeho "pani". Manželka - oštepárka Dana Zátopková bola totiž tiež olympijskou víťazkou.

11-teho júna sa v roku 1982 v kinách prvýkrát premietal film o mimozemšťanovi so svietiacim prstom. Volal sa E.T.! Film režíroval Steven Spielberg a dodnes patrí k najslávnejším v kinematografii, čo dokazujú aj 4 oscarové sošky, ktoré získal. A kto by si nepamätal legendárnu vetu - E.T. volat domů! Mimochodom, v origináli nahovorila hlas mimozemšťana herečka, ktorá fajčila dve krabičky cigariet denne, aby získala správnu farbu hlasu. A ešte jedna zaujímavosť. Detskí herci vraj mali problém pozerať sa "bábke" E.T. do očí, lebo ich mal ďaleko od seba. Tak to vyriešili tak, že si mohli vybrať len jedno, do ktorého sa budú pozerať. A týkalo sa to aj Drew Barrymore, ktorá vo filme odštartovala svoju hereckú kariéru.

V roku 1993 sa premietala ďalšia filmová legenda - Jurský park. Tiež z dielne Stevena Spielberga. Inak, rev T-rexa je vlastne kombináciou revu tigra, trúbením sloníčat a chrčaním aligátora. A niektoré dinosaurie zvuky boli nahraté pri pohlavnom styku korytnačiek. 

Doktor House - Hugh Laurie dnes oslavuje 65 rokov! Za túto úlohu získal množstvo ocenení!