Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Bez prestávky obletel zemeguľu na balóne. Takto prepísal históriu Steve Fosset!

  • S H

Čím je 2. júl ešte zaujímavý?

Dnes je svetový deň UFO. Viaže sa na rok 1947, keď vraj v americkom štáte Nové Mexiko, v blízkosti mesta Roswell, našli trosky vesmírnej lode a telá mimozemšťanov. 

Steve Fosset. To je muž, ktorý v roku 2002 prepísal históriu. Na balóne (a bez prestávky) obletel zemeguľu. Trvalo mu to bezmála 14 hodín, počas ktorých preletel takmer 33-tisíc kilometrov. 

Nostradamus mal počas života iné "starosti". Predpovedal budúcnosť. Zomrel 2. júla pred 458-mi rokmi a niektoré jeho proroctvá sa "riešia" dodnes. Predpovedal dokonca globálne otepľovanie a okrem proroctiev vydal aj kuchársku knihu. A zmestil do nej aj návod na to, ako si prefarbiť vlasy na blond, ako vyrobiť preháňadlo alebo zubnú pastu. 

2. júla sa v Košiciach narodil Waldemar Matuška. Zomrel na Floride a medzitým sa stal jedným z najpopulárnejších československých spevákov! Mimochodom, občianskym menom sa volal Vladislav. Walda bolo jeho priezvisko. 

V tento deň sa v roku 1904 narodil Francúz René Lacoste. René bol tenistom, a práve na kurte mu napadla myšlienka založiť si podnik s obuvou. A čo má spoločné krokodíl s tenisom? René bol na kurte známy svojou priebojnosťou a často so sebou nosieval aktovku z kože aligátora. A preto dostal prezývku - Krokodíl. A takto vzniklo aj logo známych tenisiek, neskôr športového oblečenia, ktoré nesie jeho meno. 

V roku 1961 sa pobral "ta-tam" spisovateľ Ernest Hemingway, okrem iného autor veľdiela - Starec a more. Tvrdil, že šťastie, to je jednoducho dobré zdravie a zlá pamäť. Viete, aká je obľúbená letná dovolenka všetkých zlatokopiek? No, starec a more!