Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Oslavuje najstaršia atrakcia svojho druhu. Objavila sa aj v zábere v rakúskom seriáli Komisár Rex.

  • S H

Prinášame vám fakty z minulosti, viažuce sa na 3. júl.

Písal sa rok 1897, keď vo Viedni, v zábavnom parku Práter, spojazdnili obrovské koleso (podobné tomu, aké majú v Londýne). Dnes je to najstaršia atrakcia svojho druhu (nielen v Európe), ale aj v rámci sveta. Natáčalo sa na ňom veľa filmov, objavilo sa dokonca aj v zábere v rakúskom seriáli Komisár Rex

Pred 96-timi rokmi sa zmenil svet TELEVÍZIE - a to z čiernobieleho na farebný. V Londýne sa totiž uskutočnil prvý televízny farebný prenos. Televízia, ktorá vie preniesť farebný obraz, predstavil verejnosti škótsky inžinier John Logie Baird. Na Slovensku sme pozerali "farebný obraz" od roku 1973. Vysielali vtedy prenos z lyžiarskych pretekov vo Vysokých Tatrách. 

O šikovných Slovákoch treba hovoriť! V roku 1914 si na americkom patentovom úrade vo Washingtone zaregistroval slovenský vysťahovalec Štefan Banič zo Smoleníc nový vynález - letecký padák. A ujal sa. Hneď od začiatku. 

A ak dnes oslavujete narodeniny, máte ich v rovnaký deň ako herec TOM CRUISE. Oddnes má 62 rokov. V továrni na sny, v Hollywoode, prerazil vo filme Rain Man, v ktorom si zahral s Dustinom Hoffmanom. Mimochodom, so všetkými svojimi manželkami (boli tri) sa rozviedol, keď mali 33 rokov. Čo sa jeho roboty týka, bol nominovaný na troch Oscarov a získal tri Zlaté glóbusy.

64-ku dnes oslavuje Vince Clarke, anglický hudobník a skladateľ, ktorý sa najviac realizoval najmä v skupine Erasure a Depeche Mode.