Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Alica v krajine zázrakov vznikla pred 159 rokmi. Myslíte, že skutočne existovala?

  • S H

História nezabúda a dnes 4. júla si pripomíname aj takéto zaujímavosti.

Je 4. júl. Znamená to, že si pripomíname Medzinárodný deň cézar šalátu. Ten je považovaný za kráľa medzi šalátmi a aj keď existuje mnoho jeho verzií, originál je len jeden. Vznikol ešte v roku 1942, keď ho v Mexiku vymyslel muž menom Ceasar Cardini

Alica v krajine zázrakov je príbeh, ktorý pred 159-timi rokmi vymyslel a napísal anglický matematik Lewis Carrol. Alica, o ktorej písal, skutočne existovala.

Ondřej Sekora. Tento pán (český novinár a ilustrátor) vymyslel legendárne animované postavičky Ferda Mravca a Chrobáka Truhlíka. Na večnosť sa pobral pred 59-timi rokmi. Ferda Mravca vymyslel v roku 1927 v Paríži. Na začiatku to bol "zlý chlapec", ktorý si ľúbil vypiť. Dokonca skončil vo väzení, z ktorého už vyšiel ako nový "človek". Aj s povestnou šatkou na krku. 

Každé obdobie má svoje herecký idoly a na prelome 50-tych a 60-tych rokov to bola napríklad Gina Lollobrigida, svojho času považovaná za najkrajšiu ženu na svete, po ktorej dokonca pomenovali šalát. Volal sa Lollo. Gina by dnes oslávila 97 rokov

História si pamätá, že pred 90-timi rokmi sa pobrala "ta-tam" Maria Curie Skłodowská, Francúzka poľského pôvodu, ktorá spolu s manželom objavila rádioaktívne žiarenie

V roku 1924 sa narodil český režisér, herec a scenárista Oldřich Lipský. Natočil také kultovky ako - Limonádový Joe, Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero alebo Adéla ještě nevečeřela. 

Aj Štefan Uher, slovenský režisér, ktorý sa podpísal pod legendárny film "Pásla kone na betóne", v hlavnej úlohe s Milkou Zimkovou, oslavoval narodeniny 4. júla. Až do roku 1993. 

4. júla v roku 2003 zomrel hudobník Barry White. Jeho skladby patria dlhodobo medzi 10-tku tých, pri ktorých ľudia najradšej zaspávajú. Lebo z nich ide - svätý pokoj.