Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Stavebnica, ktorú pozná každý! Dnes sa narodil muž, ktorý ju vymyslel už ako 17-ročný.

  • S H

8. júl je deň, kedy si pripomíname významné udalosti.

8. júl je (okrem iného) aj Medzinárodný deň videohier. Za vôbec prvú je považovaná umelá inteligencia s názvom Bertie the Brain, ktorá bola schopná hrať piškvorky. Tento prístroj zostavil ešte v roku 1950 kanadský inžinier Josef Kates. Až na to, že prvá herná konzola bola vysoká až 4 metre a možno aj preto sa nikdy nezačala vyrábať sériovo. 

V roku 1838 sa narodil nemecký konštruktér a vynálezca vzducholode - Ferdinand Von Zeppelin. Pracovne ju volal "vzdušný nákladný vlak", keďže mala dĺžku 128 metrov

A potom je tu Godfred Kirk Christiansen - muž, ktorý vymyslel LEGO! Narodil sa pred 104-mi rokmi. Slovo "lego" sa z dánčiny prekladá ako "dobre sa hraj" a prvé návrhy, ako by táto stavebnica mohla vyzerať, vypracoval už ako 17-ročný. Kocky boli najprv drevené, až neskôr "umelé". A viete, ako sa hovorí. "Nič zlé ti v živote neprajem, len aby si stúpil na lego!".

Ak sa obhliadneme za históriou, 8. júla vznikli na Slovensku dve vysoké školy. Dnešná Technická univerzita v Košiciach a Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Pred 21-rokmi získala zápis v Guinnesovej knihe rekordov Ruska Svetlana Pankratova, majiteľka vtedy najdlhších nôh na svete. Merali 132 centimetrov. Svetlana prekonala aj našu Adrianu Sklenaříkovú, ktorá má tiež nohy až po zem, len kratšie.

Petr Kotvald má dnes narodeniny, 65 rokov. Pesnička "Holky z naší školky" sa stala najpredávanejšou československou nahrávkou na vinyle.