Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Je hlavný hrdina dnešného dňa. Oslavuje totiž 120 rokov svojej existencie!

  • S H

22. júl je z mnohých pohľadov veľmi zaujímavým dňom.

Dnes je to 120 rokov, čo nám robí službu zmrzlinový kornútok. Vymyslel ho cukrár Ernest Hamwi. Úplne náhodou, keď zbadal, že jeho sused nemá misky na zmrzlinu. Preto nechal vychladiť tortovú oblátku, potom ju zroloval, na konci uzavrel, aby zmrzlinu udržala a bolo dokonané. 

Ani lotéria nie je výstrelok "dnešnej doby". Jej história sa začala písať ešte za čias Rakúsko-Uhorska. Prvá lotéria sa konala na našom území 22. júla v roku 1919.

A poďme ešte k našim českým susedom. V roku 1270 tam začalo pršať a neprestalo až do polovice septembra. Spôsobilo to veľa nepríjemností a jednou z nich bol fakt, že vína bolo nazvyš a ľudia nevedeli, čo s ním.

V roku 1927 to Ferdo Mravec dotiahol až do komixu. To však boli časy, keď ešte nebol určený pre deti a nenosil bodkovanú šatku. Za to veľa pil!

V roku 1999 zomrela Dudu - dovtedy najstaršia žijúca panda v zajatí. 37 rokov svojho života strávila v čínskej zoo. Panda väčšinu svojho života oddychuje. A keď sa unaví, zaspí rovno na mieste, kde na ňu únava doľahne.

Princ George, prvorodené dieťa kráľovských manželov Williama a Kate, má vraj prvú frajerku! Dnes oslavuje 11 rokov. Je druhým nasledovníkom na britský trón a rodičia by z neho chceli mať pilota.

Dnes je to už 7 rokov, čo tu nie je Štefan Nosáľ - zakladateľ, dlhoročný vedúci a choreograf Lúčnice.