Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Spravodajstvo

Chystáte sa stavať alebo rekonštruovať? Zbystrite pozornosť

Zdražovanie stavebných materiálov pocítilo 96 % slovenských stavebných firiem. Stavby môžu pre to zdražieť aj o 31 %. Ukázal to prieskum jednej z analytických spoločností.

Stavebníci preceňujú pripravované aj realizujúce sa stavby a väčšinou nemajú takéto situácie zmluvne ošetrené. Prieskum tiež ukázal, že stavebníci odsúvali realizáciu stavieb, lebo preceňovali a čelili nedostatku materiálu.

Zdražovanie stavebných materiálov sa podľa prieskumu prejavuje v cenách u 85 % opýtaných stavebných spoločností. Práve títo stavebníci avizujú možný nárast cien stavieb skoro o tretinu. Podľa prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavla Kováčika budú ceny väčšiny základných stavebných materiálov rásť aj naďalej, príčinou je aj európska zelená dohoda. "Výroba základných stavebných materiálov, napríklad cementu, tehál, ocele, plastových výrobkov, je energeticky aj ekologicky náročná a prechod na nulové emisie bude v nasledujúcich rokoch výrazne dvíhať výrobné náklady týchto materiálov," poznamenal Kováčik a vyzval vládu, aby sa tomuto problému venovala.

Enormné zvýšenie cien energií sa v stavebníctve naplno prejaví až v budúcom roku.
      
Prieskum ukázal, že takmer v troch štvrtinách prípadov firmy nemajú zazmluvnené opatrenia proti podobným situáciám súvisiacim s nečakaným zdražovaním. Zazmluvnené podobné situácie má len 11 % respondentov. 

zdroj: TASR