Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Trápi vás nafúknuté brucho? Takto si pomôžete

  • Redakcia

V niektorých momentoch môže ísť o nepríjemné, ba priam trápne chvíle. Najmä vtedy, ak si o vás myslia, že ste v druhom stave alebo máte nadváhu.

Tráviace ťažkosti sú podľa štatistík jedným z piatich najčastejších dôvodov, pre ktoré sa rozhodneme vyhľadať lekára. Nadúvanie nie je príjemné, no niekedy je možné predísť mu s jednoduchými trikmi.
Jednou z príčin tohto stavu môže byť syndróm dráždivého čreva. Nadúvanie je jedným z dôsledkov tohto stavu. Činnosť čreva je podľa profesora Petra Whorwella z University of Manchester abnormálna. Pomôže, ak sa zriekneme obilnín. To znamená stop pre celozrnný a biely chlieb, vločky, musli, koláče a sušienky.
Dôvodom nafúknutého brucha môže byť aj plynatosť. Pomôže, ak z jedálneho lístka vynecháte strukoviny, brokolicu, kapustu či slivky.
Podceňovať netreba ani možnú intoleraciu na lepok. Celiakia je nežiaduca reakcia na glutén, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni, raži a všetkých potravinách, ktoré ich obsahujú - od cestovín, cez chlieb až po koláče a niektoré omáčky.
Pretrvávajúce problémy je však podľa magazínu Mirror potrebné riešiť so svojím lekárom a podstúpiť dôkladné vyšetrenia.
(r)
Zdroj fotografie: shutterstock