Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

V tento deň sa prepísala história kozmonautiky. Čo sa stalo prvýkrát v histórii?

  • S H

V minulosti sa 23. júla udiali pamätné udalosti, ktoré si teraz pripomenieme.

23. júla v roku 1903 sa na trhu objavilo a predalo prvé auto značky Ford. Dizajnom pripomínalo viac koč ako auto, napriek tomu sa v priebehu jedného roka z tohto typu vyrobilo až 1 700 kusov. 

Ešte skôr, a dnes je to už 195 rokov, si nechal Američan William Burt patentovať písací stroj. Ale, nebol prvý. V roku 1714 ho predbehol Henry Mill. Svojho času sa hovorilo, že písací stroj je najhnusnejšia vec na svete, lebo každý počuje, keď nič nerobíte. 

V roku 1999 sa prepisovali dejiny kozmonautiky - konkrétne americkej! Prvýkrát v histórii totiž velila kozmickej lodi žena. Volala sa Eileen Collins

Dnes, 23.7. oslavuje HARRY POTTER! Alebo teda jeho predstaviteľ, anglický herec Daniel RadCliffe. Má 35 rokov. A tak trochu "trpí". Všetci si ho totiž automaticky spájajú s čarodejníkom Harrym, čo je jednoznačne jeho životná úloha. A pritom, on by sa tejto nálepky rád zbavil, keďže natočil aj iné, podľa neho hodnotnejšie filmy. 

Aj slovenský herec Robo Jakab sa narodil 23. júla. Dnes má 48 rokov. Na VŠMÚ sa učil od najlepších - od Martina Hubu a Milky Vášaryovej. 

59-ku dnes oslávi hudobník SLASH, známy najmä ako gitarista skupiny Guns´ n´ Roses! Svoje povestné gitarové sólo predviedol napríklad aj v skladbe s Michael Jacksonom v skladbe Give In To Me. A všetci dobre vieme, že Slashovým poznávacím znamením boli, sú a asi vždy budú - husté čierne kučery a veľký klobúk. A slnečné okuliare.