Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Dnes sa uskutočnilo prvé baletné predstavenie na svete pre verejnosť. Ktorá krajina si ukradla toto prvenstvo?

  • S H

Zaspomínajme si aj na dátum 15. október a nazrime do minulosti.

Dnešnú spätnú vlnu začneme rokom 1984. Vtedy pokorila Mount Everest prvá československá výprava. Na vrchole vztýčila vlajku a pobudla tam pol hodinku. Horolezci Zoltán Demján a Jozef Psotka boli tí, ktorí zdolali najvyššiu horu sveta bez kyslíka. Bohužiaľ, druhý menovaný sa už domov nevrátil.

Jedno prvenstvo, ktoré mu už nikto nikdy nezoberie, má na konte aj snowboardista Radoslav Židek. Ako prvý Slovák získal v ére našej samostatnosti medailu na zimnej olympiáde. Stalo sa tak v Turíne v roku 2006 a domov si priniesol striebro.

15. októbra v roku 1608
 sa narodil muž menom Evangelista Torricelli. Vynašiel barometer, ktorí neskôr ocenili najmä meteorológovia

Film Krstný otec, ktorý ste určite videli, vznikol vďaka spisovateľovi a scenáristovi Mariovo Puzovi. Narodil sa pred 104-mi rokmi a Krstný otec sa stal svetovým bestsellerom.

História si pamätá, že 443 rokov späť sa uskutočnilo prvé baletné predstavenie na svete, a to pre verejnosť. Toto prvenstvo si ukradlo Francúzsko. Baletné predstavenie si totiž prvýkrát na svete užili práve Parížania

Bola oslnivá exotická tanečnica, milenka vplyvných mužov a učebnice dejepisu ju opisujú ako najslávnejšiu špiónku všetkých čias - Holanďanku Mata Hari. Počas 1. svetovej vojny vraj špehovala v prospech Nemecka. A spomíname ju preto, lebo 15-teho októbra v roku 1917 ju popravili. 

Na záver sa zastavíme aj v Číne. V roku 2003 vyslala do vesmíru svojho prvého kozmonauta, Jang Li-weja. Okolo zeme krúžil 21 hodín a 30 minút.