Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Jeho výroky sú večné! Írsky spisovateľ sa narodil pred 170 rokmi.

  • S H

Čím sa do histórie zapísal 16. október?

Spätnú vlnu začíname rokom 1964 u našich susedov. V Česku mal vtedy premiéru film Starci na chmelu. Je to vlastne prvý a aj najznámejší český muzikál

A vráťme sa aj do roku 1846, kedy americký lekár William Morton ako prvý použil anestézu a pacientovi bezbolestne chirurgicky odstránil nádor. O živote Mortona je natočený aj film - THE GREAT MOMENT!

"Nechcem ísť do neba. Nikto z mojich priateľov tam nie je!" Povedal to raz Oscar Wilde, írsky spisovateľ, ktorého výroky sú večné. Servítku si pred ústa nedával a v zmýšľaní bol veľmi pokrokový. Narodil sa pred 170-timi rokmi.

46 rokov späť spoznal svet nového pápeža. Bol ním Ján Pavol II., na svoju dobu a na svoje postavenie veľmi pokrokový. Dodnes je považovaný za najobľúbenejšieho pápeža.

A okrem toho, že je dnes Svetový deň potravy, je aj Svetový deň chleba. Má viac ako 30-tisíc rokov. A napriek tomu jeden z 3-och krajcov končí v koši. 

Pred 156 rokmi sa narodil priekopník českého motorizmu, ktorý pomohol skonštruovať prvú motorovú dvojkolku v Európe. Volal sa Václav Kement. A pritom, povolaním bol kníhkupec.

Veronika Žilková je zase majiteľka Českého leva, čo ako všetci dobre vieme, je cena udeľovaná za kvalitné herecké výkony. Staršie ročníky si ju budú pamätať napríklad z kultového českého seriálu My všichni školou povinní. Veronika je (okrem iného) aj bývalá svokra herca a moderátora Jakuba Prachařa, ktorý žil s jej dcérou Agátou. Možno jej k dnešnej 63-ke napíše pár pekných slov.

A dajme si aj rok 2016, keď mal Peťo Sagan 26 rokov. Vybojoval si vtedy prvé víťazstvo na pretekoch Okolo Flámska. 13 kilometrov išiel sólo a do cieľa dorazil na zadnom kolese.