Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Rodák z Belgicka oslavuje narodeniny. Známy herec sa naučil angličtinu pri pozeraní seriálu Flinstonovci!

  • S H

18. október je opäť zaujímavým dňom aj v rámci histórie.

Zobudili sme sa do nového dňa, tak to považujme za úspech. Navyše, je PIATOK s dátumom 18. október.

Dajme si rok 1922. Vo Veľkej Británii vtedy založili BBC - britskú televíznu a rozhlasovú verejnoprávnu spoločnosť. Dnes oslavuje 102 rokov. BBC bola prvá a najväčšia spravodajská stanica vo Veľkej Británii. 

Spomeňme "Svaly z Bruselu" alebo "Majstra roznožiek". To sú prezývky dnešného narodeninového oslávenca. Jean-Claude Van Damme má oddnes 64 rokov. Mimochodom, akčný hrdina študoval klasický balet. A predtým, ako sa z neho stal herec, pracoval ako taxikár alebo roznášač pizze. A vraj sa angličtinu naučil, keď pozeral seriál Flinstonovci.

Pred 150-timi rokmi sa narodil spisovateľ Jozef Cíger Hronský, zakladateľ realistickej drámy. Z literatúry si možno pamätáte diela ako Chlieb, Jozef Mak alebo aj jeho rozprávky - Budkáčik a Dubkáčik či Smelý zajko. A diela Maroško a Maroško študuje ste čítali? Napísal ich Martin Rázus. Tiež sa narodil 18. októbra v roku 1888.

A keď si dnes rozsvietite v izbe, spomeňte si na to, že je to už 93 rokov, čo zomrel muž, ktorý nám dal žiarovku a rozsvietil nám vianočné stromčeky. Vynálezca Thomas Alva Edison.

Záver bude rozprávkový. 18. októbra v roku 1967 mala premiéru disneyovka - Kniha džunglí. Išlo o 19-ty animovaný film z dielne otca rozprávok - Walta Disneyho, ktorý vznikol podľa knižnej predlohy.