Voňavé kompóty, slivkový lekvár miešaný hodiny varechou, uhorky, ktoré chrúmali celé generácie. Zaváranie nie je len spôsob, ako uchovať úrodu – je to rituál, ktorý spája rodiny.
Letné dni nebývajú len o kúpalisku a bicyklovaní – sú aj o zbere ovocia a zeleniny. Keď sa jahody lesknú v miske a uhorky sa sypú z koša, je jasné, že prichádza čas zavárania. Kuchyňa sa premieňa na dielňu – vône octu, cukru, korenín a ovocia sa miešajú do symfónie leta.
Zavárajú sa broskyne, čerešne, hrušky, slivky, ale aj cvikla, fazuľka, uhorky, paradajková šťava. Každá rodina má svoj rukopis – iné pomery cukru, iný trik na sterilizáciu, iný štýl písma na viečku. Deti umývajú poháre, dospelí miešajú a plnia.
A keď príde zima, otvorí sa pohár a s ním aj spomienka. Na leto, na starkú, na dvor, kde sa chladili poháre pod lavórom. Domáce zaváraniny nie sú len potravina – sú pokladnicou rodinných chutí a spomienok.