Vôňa sušeného ovocia patrí k jeseni rovnako ako farebné lístie. Kedysi viseli na šnúrkach kolieska jabĺk a hrušiek v každej kuchyni, dnes si ich síce vieme kúpiť hotové, no čaro domácej prípravy zostáva jedinečné.
Jablká nakrájané na tenké plátky, hrušky rozpolené a navlečené na špagát – takto vyzeral jesenný rituál mnohých domácností. Kuchyne zdobili girlandy z ovocia, ktoré postupne schlo a šírilo sladkastú vôňu po celom dome. Deti si často uchmatli ešte polomäkké kúsky, ktoré chutili ako prírodné cukríky.
Aj dnes sa tradícia vracia – niektorí sušia ovocie v sušičkách či rúrach, iní si stále radi zavesia šnúrku s kolieskami jabĺk nad radiátor alebo do špajze. Vzniká tak nielen zdravá dobrota na zimu, ale aj spomienka na staré časy, keď bolo sušenie ovocia spoločnou udalosťou. Sušené jablká a hrušky dodnes zostávajú symbolom domácej pohody, jesene a voňavého detstva.