Vôňa, ktorá doma otvára sviatočnú náladu
Pečenie medovníkov bolo a je jedným z prvých signálov, že sviatky sú blízko. V kuchyni sa mieša škorica, klinčeky, med a kakao, cesto sa vaľká na stole a formičky putujú z ruky do ruky. Deti netrpezlivo čakajú, kedy budú môcť vykrajovať stromčeky, srdiečka či hviezdičky – a ochutnávať ešte teplé kúsky rovno z plechu.
Medovníky sa často piekli s predstihom, aby stihli zmäknúť a nasiaknuť tou správnou chuťou. Potom sa zdobili polevou, balili do dóz alebo vešali na stromček. Neboli len sladkosťou, ale aj súčasťou spoločných chvíľ, rozhovorov a smiechu pri kuchynskom stole.
Pečenie medovníkov vytvára atmosféru, ktorá patrí len tomuto obdobiu. Vôňa medovníkov je totiž viac než len vôňa. Je to pocit blízkosti, tradície a začiatku Vianoc, ktorý sa rok čo rok vracia.