Po ktorom vajíčku siahnete radšej? Po hnedom, pretože vám tvrdili, že je kvalitnejšie ako to biele? Aký je teda medzi nimi rozdiel?
Zabudnite na všetky mýty o vajciach. Radšej než na farbu hľaďte na to, z akého chovu pochádzajú. Pokiaľ ide o farbu vajec, tá sa líši podľa toho, z akého chovu sliepky pochádzali. Všeobecne platí, že svetlé sliepky majú biele vajcia, tie čierne alebo hnedé zase tmavé. Okrem toho existujú aj druhy, ktoré dokážu zniesť modré vajcia alebo strakaté.
Nie je teda jediný dôvod, prečo tvrdiť, že jedny vajcia sú zdravšie než tie druhé. Farba s kvalitou nemá nič spoločné. Snáď len farba samotnej sliepky. Podľa chovateľov tie tmavšie žijú dlhšie, a logicky za svoj život teda znesú viac vajec, preto ich je tiež viac. Ale čo do chuti alebo výživovej hodnoty, medzi tým nie je žiadny rozdiel.
Biele vajcia nemajú mäkšie škrupiny
Ďalší z mýtov, ktorý panuje v súvislosti s farbou vajec, je kvalita škrupiny. Tie tmavé ju majú údajne silnejšiu a odolnejšiu. Kvalita škrupiny ale záleží od veku sliepky, stravy a druhu plemena. A to platí bez rozdielu farby, nech je vajce svetlé alebo tmavé.
Snáď jediný rozdiel medzi vajcami môžete pozorovať v tom, že tmavé vajcia bývajú drahšie. Nie je to ale preto, že by boli viac bio, ale z toho dôvodu, že bývajú o niečo väčšie ako biele vajcia, pretože pochádzajú od väčších sliepok.
Ak vám ale jedno vajce chutilo viac než to druhé, nemusí to byť len zdanie. Na celkovej chuti a kvalite vajec sa podpisujú strava sliepky a do istej miery aj to, o aké plemeno ide a z akého chovu pochádza. Krmivo má vplyv ale aj na farbu žĺtka. Čím viac karoténu obsahuje, tým sýtejšiu farbu žĺtok má. S kvalitou, ako si niektorí myslia, to nemá nič spoločné. Je ale jasné, že keď dostanete od susedky na vidieku jarné a úplne čerstvé vajíčko od sliepky, ktorá behá po dvore a je zelenú trávu, bude vám asi chutiť viac.
Ak pláva, je pokazené
Bez rozdielu farby ale vždy pred spracovaním vajcia skontrolujte, či je čerstvé, alebo nie. Preto ho najprv rozbite do taniera. Ak sa žĺtok nerozteká a drží pevne pri sebe, bielok okolo neho tvorí ďalší prstenec, je to v poriadku a môžete ho bez strachu použiť. Ak sa žĺtok rozteká, nie vajce síce pokazené, ale nehodí sa príliš na prípravu napríklad praženice alebo majonézy. Je teda na zváženie, či ho radšej nepoužiť do cesta.
Čerstvosť ale spoznáte, bez toho, aby ste museli porušiť škrupinu. Čerstvé vajce má na svojej širšej strane malú vzduchovú bublinu. Tá sa postupom času stále zväčšuje. Ak teda hodíte vajíčko do pohára s vodou a vajce vypláva na hladinu, môžete si byť istí, že si niekde chvíľu poležalo, než sa dostalo k vám.
Zdroj: novycasprezeny.sk
Nie je teda jediný dôvod, prečo tvrdiť, že jedny vajcia sú zdravšie než tie druhé. Farba s kvalitou nemá nič spoločné. Snáď len farba samotnej sliepky. Podľa chovateľov tie tmavšie žijú dlhšie, a logicky za svoj život teda znesú viac vajec, preto ich je tiež viac. Ale čo do chuti alebo výživovej hodnoty, medzi tým nie je žiadny rozdiel.
Biele vajcia nemajú mäkšie škrupiny
Ďalší z mýtov, ktorý panuje v súvislosti s farbou vajec, je kvalita škrupiny. Tie tmavé ju majú údajne silnejšiu a odolnejšiu. Kvalita škrupiny ale záleží od veku sliepky, stravy a druhu plemena. A to platí bez rozdielu farby, nech je vajce svetlé alebo tmavé.
Snáď jediný rozdiel medzi vajcami môžete pozorovať v tom, že tmavé vajcia bývajú drahšie. Nie je to ale preto, že by boli viac bio, ale z toho dôvodu, že bývajú o niečo väčšie ako biele vajcia, pretože pochádzajú od väčších sliepok.
Ak vám ale jedno vajce chutilo viac než to druhé, nemusí to byť len zdanie. Na celkovej chuti a kvalite vajec sa podpisujú strava sliepky a do istej miery aj to, o aké plemeno ide a z akého chovu pochádza. Krmivo má vplyv ale aj na farbu žĺtka. Čím viac karoténu obsahuje, tým sýtejšiu farbu žĺtok má. S kvalitou, ako si niektorí myslia, to nemá nič spoločné. Je ale jasné, že keď dostanete od susedky na vidieku jarné a úplne čerstvé vajíčko od sliepky, ktorá behá po dvore a je zelenú trávu, bude vám asi chutiť viac.
Ak pláva, je pokazené
Bez rozdielu farby ale vždy pred spracovaním vajcia skontrolujte, či je čerstvé, alebo nie. Preto ho najprv rozbite do taniera. Ak sa žĺtok nerozteká a drží pevne pri sebe, bielok okolo neho tvorí ďalší prstenec, je to v poriadku a môžete ho bez strachu použiť. Ak sa žĺtok rozteká, nie vajce síce pokazené, ale nehodí sa príliš na prípravu napríklad praženice alebo majonézy. Je teda na zváženie, či ho radšej nepoužiť do cesta.
Čerstvosť ale spoznáte, bez toho, aby ste museli porušiť škrupinu. Čerstvé vajce má na svojej širšej strane malú vzduchovú bublinu. Tá sa postupom času stále zväčšuje. Ak teda hodíte vajíčko do pohára s vodou a vajce vypláva na hladinu, môžete si byť istí, že si niekde chvíľu poležalo, než sa dostalo k vám.
Zdroj: novycasprezeny.sk