Chuť červenej repy nevyhovuje každému. Jej konzumáciu, alebo aspoň pitie šťavy z cvikle, by sme mali zvážiť, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok.
Červená repa je dobre známa už tisícročia. Pôvodne sa z nej konzumovali iba vrchné listy, samotný červený koreň začali ľudia jesť až v starovekom Ríme, kde ju využívali aj ako afrodiziakum. Má najvyšší podiel cukru spomedzi zeleniny, a je bohatá na vitamín B a C, vlákninu, tiež na železo, draslík, fosfor, horčík alebo vápnik. Cvikla je u nás tradične a dlhodobo pestovaná a vďaka ľahkému skladovaniu ju môžeme mať k dispozícii takmer po celý rok. Dá sa pripraviť na veľa spôsobov, ale varením a inými úpravami jej odoberáme podiel živín.
Učinky cvikly na organizmus
Varená cvikla obsahuje zložky, ktoré dokážu znížiť hladinu zlého cholesterolu. Okrem toho znižuje krvný tlak a napriek vysokému obsahu cukru stabilizuje jeho vysoké hladiny v krvi. Je to vďaka tomu, že má nízke glykemické zaťaženie.
Betanín, ktorý sa v repe tiež nachádza, pôsobí protizápalovo a chráni naše bunky pred pôsobením stresu. Okrem toho sa betanín ukázal byť veľmi účinný v boji srakovinovými ochoreniami. Vysoký obsah vlákniny sa zase prejaví na dobromtrávení a správnom fungovaní pečene. Vitamíny B a C v spojení s antioxidantmi zodpovedajú za krásnu pleť, žiarivé vlasy a pevné nechty.
Cviklu by mali konzumovať aj starší ľudia, pretože výsledky výskumov naznačujú, že jej konzumácia je prevenciou aj voči Alzheimerovej chorobe alebo demencii. Vďaka vysokému obsahu cukru nám cvikla dokáže aj zlepšiť náladu.
Pár tipov na záver
- Ľuďom s anémiou sa odporúča konzumovať červenú repu. Ale aj keď má táto zelenina istý podiel železa a je vhodným doplnkom stravy, nie je to dosť na to, aby anémiu sama o sebe vyliečila.
- Ak by ste to s jej konzumáciou prehnali, hrozí vám, že si privodíte žalúdočné kŕče, bolesti hlavy alebo pocity nevoľnosti.
- Šťava z červenej repy má pre veľa ľudí nepríjemnú chuť, mixujte ju teda s mrkvovou alebo jablkovou šťavou.
- Konzumáciu cvikly by mali obmedziť ľudia, ktorí majú problémy s obličkovými kameňmi.
- Nezabúdajte na to, že aj horné listy z červenej repy majú veľa vitamínov. Pokojne ich primiešajte do šalátov alebo používajte ako zdravú prílohu.
Zdroj: info.sk
Učinky cvikly na organizmus
Varená cvikla obsahuje zložky, ktoré dokážu znížiť hladinu zlého cholesterolu. Okrem toho znižuje krvný tlak a napriek vysokému obsahu cukru stabilizuje jeho vysoké hladiny v krvi. Je to vďaka tomu, že má nízke glykemické zaťaženie.
Betanín, ktorý sa v repe tiež nachádza, pôsobí protizápalovo a chráni naše bunky pred pôsobením stresu. Okrem toho sa betanín ukázal byť veľmi účinný v boji srakovinovými ochoreniami. Vysoký obsah vlákniny sa zase prejaví na dobromtrávení a správnom fungovaní pečene. Vitamíny B a C v spojení s antioxidantmi zodpovedajú za krásnu pleť, žiarivé vlasy a pevné nechty.
Cviklu by mali konzumovať aj starší ľudia, pretože výsledky výskumov naznačujú, že jej konzumácia je prevenciou aj voči Alzheimerovej chorobe alebo demencii. Vďaka vysokému obsahu cukru nám cvikla dokáže aj zlepšiť náladu.
Pár tipov na záver
- Ľuďom s anémiou sa odporúča konzumovať červenú repu. Ale aj keď má táto zelenina istý podiel železa a je vhodným doplnkom stravy, nie je to dosť na to, aby anémiu sama o sebe vyliečila.
- Ak by ste to s jej konzumáciou prehnali, hrozí vám, že si privodíte žalúdočné kŕče, bolesti hlavy alebo pocity nevoľnosti.
- Šťava z červenej repy má pre veľa ľudí nepríjemnú chuť, mixujte ju teda s mrkvovou alebo jablkovou šťavou.
- Konzumáciu cvikly by mali obmedziť ľudia, ktorí majú problémy s obličkovými kameňmi.
- Nezabúdajte na to, že aj horné listy z červenej repy majú veľa vitamínov. Pokojne ich primiešajte do šalátov alebo používajte ako zdravú prílohu.
Zdroj: info.sk