Základný recept si môžete prispôsobiť podľa svojej chuti.
Na jedného barančeka budete potrebovať:
- 150 g polohrubej múky
- 5 vaječných bielkov
- 130 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru (môžete použiť aj pár kvapiek vanilkovej esencie)
- 100 g tuku na pečenie
- Šťava z 1 citróna
Postup je jednoduchý. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne vmiešame cukor, múku, rozpustený a vychladnutý tuk a šťavu z citróna. Pridať môžeme aj hrozienka či mandle či citrónovú kôru pre arómu. Formu na barančeka si vymastíme, prípadne aj vysypeme múkou a nalejeme do nej pripravené cesto. Vložíme do predhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme 15 minút, potom znížime teplotu na zhruba 160 stupňov a barančeka necháme dopiecť. Aby sa vám dal z formy ľahko vybrať, nechajte ho po dopečení dobre vychladnúť. Keď ho tak posypete práškovým cukrom, neurobia sa vám na ňom cukrové hrudky.