Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Trapasom sa niekedy nedá vyhnúť. Vieme zopár rád ako ich minimalizovať.

Nikto nie je dokonalý....

Určite sa už každému z nás stalo, že sa dostal do veľmi nepríjemnej a zahanbujúcej situácie, z ktorej sa len ťažko dalo vykľučkovať. V najlepšom prípade sa táto nepríjemná situácia zmenila na humor a ľudia okolo Vás ju zobrali ako súčasť vtipu, no nie vždy sa situácia vyvinie vo Váš prospech. Sú situácie kedy, si človek naozaj nemôže dovoliť urobiť trapas, napr. prejav na pohrebe, prejav vysokého verejného činiteľa a pod.

Kultúra etikety, stolovania a vhodného správania má svoje pravidlá už celé stáročia. Od malička dostávame poznatky o slušnom správaní na verejnosti, ale aj v osobnom živote. Etiketa má dôležité miesto v našom živote práve z hľadiska diplomacie a slušného správania a zasahuje do rôznych oblastí ako gastro, obchod, médiá a pod.. Niekedy si ani neuvedomíme aký pozitívny prínos môže mať pre nás znalosť etikety. Dodržiavanie pravidiel pozitívne vplýva na okolie a vytvára obraz o človeku. V dnešnej dobe sa žiaľ dodržiavanie pravidiel etikety veľmi zanedbáva, čo vedie k zníženiu mienky ľudí.

My Vám ukážeme niekoľko pravidiel, ktoré využijete v bežnom živote a vyhnete sa trapasom.

  1. Do reštaurácie a barov by mal muž vchádzať ako prvý a podržať žene dvere, kvôli jej bezpečnosti z možnej roztržky. Prvý vstupuje do každého priestoru ten, kto je tam viac doma a toho druhého uvádza.
  2. Ak sa počas jedenia rozhodneme opustiť stôl mali by sme sa ospravedlniť predtým ako nečakane vstaneme a odídeme. Spolusediaci by si to mohli zle vysvetliť.
  3. Aj nežné pohlavie si rado dopraje dúšok zo zlatistého piva, avšak malo by siahnuť po menšej a elegantnejšej tretinke.
  4. Koľko ľudí, toľko chutí...Pred ochutnaním pripraveného jedla by sme nemali soliť a koreniť daný pokrm.
  5. Častý zmätok nastáva, ak je stôl prestretý na niekoľko chodov, a vedľa taniera sa nachádza viac príborov. Vtedy začíname príbormi od vonkajšieho okraja. Lyžica a vidlička nad tanierom slúžia na ochutnávku dezertu.
  6. Málo jedál v etikete má povolenie na konzumáciu rukami. Napríklad pizza a hamburger majú toto privilégium a je neslušné pri ich jedení používať príbor.
  7. Veľmi veľa ľudí robí chybu pri pití nápoja zo šálky. Po pomiešaní nápoja v šálke, nechá lyžicu vo vnútri. Je to absolútne faux pas, kvôli neestetickosti a možnému vypichnutiu oka. Lyžicu by sme mali po nenápadnom pomiešaní otrieť o okraj šálky a položiť na podšálku.
  8. Podávanie rúk je bežnou činnosťou, no nie vždy je tento proces vykonaný správne. Pri spoločenskom postavení podáva ruku šéf podriadenému. Vek a pohlavie tiež určujú podanie rúk. Staršia osoba podáva ruku ako prvá mladšej a žena podáva taktiež ruku mužovi ako prvá.

„Správanie je zrkadlo, v ktorom každý ukazuje svoju podobu.“ (Johann Wolfgang von Goethe)