Z alobalu sa uvoľňujú látky, ktoré sú toxické pre náš organizmus.
Alobal je súčasťou takmer každej domácnosti. Sú však rodiny, ktoré už presedlali na ekologickejší spôsob života a snažia sa ho úplne vyčleňovať, nakoľko vylučuje látky nezdravé pre náš organizmus. Jeho funkcia je žiaľ ťažko nahraditeľná, pretože je praktický a jedlo sa v ňom nekazí.
Najväčšie nebezpečenstvo pre nás alobal predstavuje, vtedy keď do neho ukladáme kyslé a štipľavé jedlá. Hliník, ktorý je jeho hlavnou zložkou nie je ,ako taký, pre organizmus nebezpečný. Problémom je, že väčšina z nás je však denne vystavená a prijme viac hliníka, než sa odporúča. Okrem alobalu je aj súčasťou deodorantov, kukurice, žltého syra, soli, bylín, rôznych korení a čaju. Práve u ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou sa zistili zvýšené hladiny hliníka v mozgovom tkanive. Vysoký príjem tohto prvku môže mať negatívny dopad na pacientov s ochoreniami kostí a obličiek a redukuje rýchlosť rastu mozgových buniek.
Prečo je škodlivý pri varení?
Svetová zdravotnícka organizácia potvrdila prekročenie zdravého limitu prijímania hliníka z jedla, ktorý sa z alobalu uvoľňuje. Najviac sa vylučuje pri kyslých, štipľavých jedlách a príprave jedál v trúbe na vysokých teplotách.
Mali by sme radšej ukladať jedlo do nádob na pečenie, ktoré neobsahujú hliník.