Pozrime sa na pôvod tohto populárneho spôsobu stravovania.
Švédske stoly sú azda našim najobľúbenejším spôsobom stravovania na dovolenke. Každý z nás si to určite pochvaľuje – vezmeme si toľko, koľko nám len hrdlo ráči. Napriek svojmu pôvodu ale názov “švédske stoly“ nie je úplne správny. Prečo?
Na žiadnom inom mieste na svete by ste nenašli ani zmienku o švédskych stoloch. V ich rodnej krajine sa nazývajú Smörgåsbord. Toto pomenovanie pochádza z dávnej histórie ako slovné spojenie pre označenie stolíka s chlebom a maslom, a s postupom času sa na ten stolík pridávali ďalšie a ďalšie dobroty. Tento spôsob bol obľúbený už u Vikingov, a neodolali mu ani najvyšší predstavitelia cirkvi.
U nás poznáme pomenovanie švédskych stolov podľa ich krajiny pôvodu. Po celom svete sa ale používa správny názov “bufetové stoly“. Ich použitie je populárne najmä v hoteloch a dovolenkových rezortoch, keďže sa tým veľmi jednoducho vyrieši výber jedál a každý si príde na svoje. Najčastejšie sa používajú pri raňajkách a v správnom slova zmysle znamenajú, že každý si môže zobrať neobmedzené množstvo jedla bez ohľadu na jeho hodnotu alebo váhu, skrátka toľko, koľko len vládze zjesť.