Ukážeme vám, ako si túto dobrotu pripraviť doma v kuchyni.
Ak máte chuť na pizzu ale radi by ste skúsili niečo nové a exotickejšie, máme niečo pre vás. Pide patrí k najpopulárnejším tureckým jedlám a môžeme si ho – podobne ako pizzu – pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Dalo by sa povedať, že je to v podstate asi 30 centimetrov dlhý kus pečiva s náplňou. Tá môže byť rôzna, od zeleniny až po kebab. My vám teraz ukážeme, ako si ho môžete pripraviť aj u vás doma. Budeme na to potrebovať:
- kocku droždia
- 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
- 1 kilo múky + trochu múky na posypanie dosky
- 1 čajovú lyžičku soli
- 100 ml olivového oleja
- 750 gramov ovčieho syra
- mleté čierne korenie
- 1 zväzok petržlenu a mrkvu
- 1 žĺtok
- prísady podľa vašej chuti (kuracie mäso, zelenina, údeniny a pod.)
Ako prvé rozpustíme droždie a cukor v 50 ml vlažnej vody. Do misky na miesenie pridáme múku, soľ, olej, 450 ml vlažnej vody a drožďovú zmes. Následne vymiesime hladké cesto a na pomúčenej doske z neho vytvarujeme guľu, ktorú prikryjeme a na teplom mieste necháme zhruba polhodinu kysnúť.
Do misky rozdrobíme ovčí syr a pridáme čierne korenie. Umyjeme petržlen, nasekáme vňať najemno a pridáme ju k syru. Poriadne premiesime cesto ,vytvarujeme z neho 30 guliek, prikryjeme a necháme ďalších 15 minút odpočívať. Každú z guľôčok jemne sploštíme a do stredu pridáme syrovú zmes.
Teraz prichádza čas na vašu náplň – môžete tam pridať čokoľvek, načo máte chuť. Či už je to mäso, viac druhov syra alebo zelenina, je to len a len na vás. Po realizovaní našich plnkových nápadov cesto po stranách zatočíme a pritlačíme tak, aby nezakryli plnku a aby vznikol typický loďkový tvar. Rúru nahrejeme na 200 stupňov Celzia, prípadne na 180 ak používame teplovzdušnú. Na plech dáme papier na pečenie, jemne naň naše “loďky“ poukladáme a ich okraje natrieme žĺtkom. Pečieme zhruba 15 až 20 minút do zlatista.