Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Pide – pizza na turecký spôsob

Ukážeme vám, ako si túto dobrotu pripraviť doma v kuchyni.

Ak máte chuť na pizzu ale radi by ste skúsili niečo nové a exotickejšie, máme niečo pre vás. Pide patrí k najpopulárnejším tureckým jedlám a môžeme si ho – podobne ako pizzu – pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Dalo by sa povedať, že je to v podstate asi 30 centimetrov dlhý kus pečiva s náplňou. Tá môže byť rôzna, od zeleniny až po kebab. My vám teraz ukážeme, ako si ho môžete pripraviť aj u vás doma. Budeme na to potrebovať:

- kocku droždia

- 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru

- 1 kilo múky + trochu múky na posypanie dosky

- 1 čajovú lyžičku soli

- 100 ml olivového oleja

- 750 gramov ovčieho syra

- mleté čierne korenie

- 1 zväzok petržlenu a mrkvu

- 1 žĺtok

- prísady podľa vašej chuti (kuracie mäso, zelenina, údeniny a pod.)

Ako prvé rozpustíme droždie a cukor v 50 ml vlažnej vody. Do misky na miesenie pridáme múku, soľ, olej, 450 ml vlažnej vody a drožďovú zmes. Následne vymiesime hladké cesto a na pomúčenej doske z neho vytvarujeme guľu, ktorú prikryjeme a na teplom mieste necháme zhruba polhodinu kysnúť.

Do misky rozdrobíme ovčí syr a pridáme čierne korenie. Umyjeme petržlen, nasekáme vňať najemno a pridáme ju k syru. Poriadne premiesime cesto ,vytvarujeme z neho 30 guliek, prikryjeme a necháme ďalších 15 minút odpočívať. Každú z guľôčok jemne sploštíme a do stredu pridáme syrovú zmes.

Teraz prichádza čas na vašu náplň – môžete tam pridať čokoľvek, načo máte chuť. Či už je to mäso, viac druhov syra alebo zelenina, je to len a len na vás. Po realizovaní našich plnkových nápadov cesto po stranách zatočíme a pritlačíme tak, aby nezakryli plnku a aby vznikol typický loďkový tvar. Rúru nahrejeme na 200 stupňov Celzia, prípadne na 180 ak používame teplovzdušnú. Na plech dáme papier na pečenie, jemne naň naše “loďky“ poukladáme a ich okraje natrieme žĺtkom. Pečieme zhruba 15 až 20 minút do zlatista.