Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Pažítka je dôležitá pre naše zdravie

Úžasne sa hodí do kuchyne, ale môže nám pomôcť aj pred rakovinou.

Pažítka patrí medzi to najjednoduchšie, čo si vieme vypestovať aj doma na balkóne. Jej svieža farba, vôňa aj chuť dokonale vyniknú či už na obyčajnom chlebíku, polievke alebo cestovinách. Málokto ale vie, že môže mať aj blahodárne účinky pre naše zdravie. Mnohí ju totiž vidia len ako tú bylinku, ktorou si dochutia večeru alebo ju prehliadajú úplne.

Pažítka má výbornú cibuľovú chuť, ktorú asi najlepšie využijete v kuchyni. Ak začínate pestovať pažítku, ideálna je pre ňu piesčitá pôda obohatená kompostom. Myslite na dostatok vlahy, slnečné miesto a sejte ju aspoň 10 cm od seba (približne 1,5 cm hlboko). Dôležité je pravidelne odburiňovať jej okolie. Môžete ju jesť čerstvú, ale dobre sa aj zamrazuje v mikroténovom vrecúšku, aby vám vydržala aj v zime. Prípadne si ju usušte – zaveste ju „dole hlavou“ do tmavej suchej miestnosti.

Pažítka patrí do skupiny Allium, čiže je podobná cibuli, póru a cesnaku. Je bohatá na vitamín C, kyselinu draselnú aj kyselinu listovú. Podporuje naše trávenie, povzbudzuje chuť k jedlu a pomáha tvoriť žalúdočné šťavy. Má tiež protizápalové účinky a je účinná proti črevným parazitom. Vedci dokázali, že jej pravidelná konzumácia môže chrániť pred rakovinou pažeráka, žalúdku, hrubého čreva, prsníkov, ale aj pred rakovinou pľúc. Možno teda aj ten chlebík s maslom a pažítkou, ktorý si dáte na večeru, môže predĺžiť váš život.