Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Varné typy zemiakov – viete, ktorý je na čo vhodný?

Nie je zemiak ako zemiak.

Pri príprave zemiakov nie je dôležitý len recept, ale aj úspešný nákup a výber zemiakov.

Varný typ A predstavuje pevné zemiaky, ktoré sa ani po dlhom varení a tepelnej úprave nerozvaria a nestrácajú svoj tvar. Najvhodnejšie sú do šalátov, na pečenie so šupkou a ako príloha.

Zemiaky varného typu B sú polopevné a po dovarení sa len ľahko rozvaria. Dužinu majú mierne múčnatú a najlepšie ich využijete rovnako do šalátov, ako aj prílohu, tento typ však môžete pridať aj do gulášov a polievok a sú vhodným základom na zemiakové cestá.

Varný typ C sú polomúčne zemiaky, ktoré sa rozvárajú do mäkka a sú ideálne pre zemiakové pyré, lokše, hranolky a dajú sa skvele upiecť aj v šupke.