Banány patria k veľmi obľúbenému ovociu aj napriek tomu, že majú cudzokrajný pôvod. Vedeli ste však, že majú množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie?
1. Znižujú riziko mŕtvice a srdcového infarktu
Konzumácia už dvoch banánov denne prispieva k prevencii proti vzniku vysokého krvného tlaku, srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Okrem toho draslík pomáha budovať a spevňovať kosti.
2. Zabraňujú strate vápnika z kostí
Mnoho pokrmov z nášho každodenného jedálnička, ako sú cestoviny, chlieb alebo sušienky, obsahujú stovky miligramov sodíka, ktorý vo veľkom množstvo nie je pre ľudský organizmus prospešný. Banány však majú nízky obsah sodíka. Ak nahradíte niektorého jedlo s vyšším obsahom sodíka radšej banánmi, obmedzíte tak jeho nadmerný príjem do tela a zabránite aj strate vápnika z kostí.
3. Pomáhajú pri tráviacich problémoch
Možno ste už od niekoho počuli, že na hnačku je dobrý práve banán. Je to tak. Banány totiž obsahujú probiotickú vlákninu, ktorá pôsobí blahodárne na tráviaci systém. Vďaka tomu zabraňujú hnačke v dôsledku infekcie v čreve, posilňujú imunitný systém a zmenšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
4. Bránia vzniku žalúdočných vredov
Banány obsahujú látky potrebné na vznik buniek, ktoré tvoria žalúdočné steny. Vďaka tomu pomáhajú v žalúdku vytvárať akúsi bariéru proti kyslosti. Ďalšie látky obsiahnuté v banánoch zvané proteázové inhibítory zasa pomáhajú ničiť baktérie, ktoré spôsobujú žalúdočné vredy.
5. Zmierňujú „opicu“
Vďaka už spomínanému vysokému obsahu draslíka majú banány ešte jednu úžasnú schopnosť. Zlepšujú zdravotný stav po požití veľkého množstva alkoholu. Ak by ste sa však pri najbližšej oslave chceli tomuto stavu radšej úplne vyhnúť, fungujú aj ako výborná prevencia proti vzniku „opice“.
Zdroj: info.sk
Foto: pixabay.com
Konzumácia už dvoch banánov denne prispieva k prevencii proti vzniku vysokého krvného tlaku, srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Okrem toho draslík pomáha budovať a spevňovať kosti.
2. Zabraňujú strate vápnika z kostí
Mnoho pokrmov z nášho každodenného jedálnička, ako sú cestoviny, chlieb alebo sušienky, obsahujú stovky miligramov sodíka, ktorý vo veľkom množstvo nie je pre ľudský organizmus prospešný. Banány však majú nízky obsah sodíka. Ak nahradíte niektorého jedlo s vyšším obsahom sodíka radšej banánmi, obmedzíte tak jeho nadmerný príjem do tela a zabránite aj strate vápnika z kostí.
3. Pomáhajú pri tráviacich problémoch
Možno ste už od niekoho počuli, že na hnačku je dobrý práve banán. Je to tak. Banány totiž obsahujú probiotickú vlákninu, ktorá pôsobí blahodárne na tráviaci systém. Vďaka tomu zabraňujú hnačke v dôsledku infekcie v čreve, posilňujú imunitný systém a zmenšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
4. Bránia vzniku žalúdočných vredov
Banány obsahujú látky potrebné na vznik buniek, ktoré tvoria žalúdočné steny. Vďaka tomu pomáhajú v žalúdku vytvárať akúsi bariéru proti kyslosti. Ďalšie látky obsiahnuté v banánoch zvané proteázové inhibítory zasa pomáhajú ničiť baktérie, ktoré spôsobujú žalúdočné vredy.
5. Zmierňujú „opicu“
Vďaka už spomínanému vysokému obsahu draslíka majú banány ešte jednu úžasnú schopnosť. Zlepšujú zdravotný stav po požití veľkého množstva alkoholu. Ak by ste sa však pri najbližšej oslave chceli tomuto stavu radšej úplne vyhnúť, fungujú aj ako výborná prevencia proti vzniku „opice“.
Zdroj: info.sk
Foto: pixabay.com