Často o nej počúvame chválospevy, len či sú opodstatnené.
Možno ste sa už stretli z ružovou himalájskou soľou, ktorá je často označovaná za zdravšiu náhradu našej klasickej soli. Pochádza z pandžábskej oblasti Pakistanu, v tesnej blízkosti obrovských Himalájí. Mnohí tvrdia, že práve táto soľ patrí medzi tie najčistejšie a najlepšie, ktoré môžeme v kuchyni využiť a takisto neuškodí ani nášmu zdraviu. Je to ale naozaj pravda?
Z chemického hľadiska je ružová himalájska soľ veľmi podobná, takmer rovnaká našej obyčajnej kuchynskej soli. 98 percent jej zloženia tvorí chlorid sodný, zvyšné 2 percentá sú tvorené stopovými minerálmi ako sú horčík, draslík a v neposlednom rade aj železo. Práve posledný spomínaný prvok, alebo teda jeho oxid dodáva tejto soli jej charakteristickú farbu.
Mnohí ľudia túto soľ používajú na bežné kuchynské použitie. Jej využitie ale môže byť širšie, od výroby nádob až po relaxačné kúpele. Je osvedčené, že má pre nás blahodárne účinky, napríklad pomáha nám pri kŕčových žilách, reguluje tlak v cievach, zlepšuje náš spánok a stará sa o našu pleť. Samozrejme sa ale nejedná o všeliek. Niektorí ľudia veria, že má nižší obsah sodíka ako bežná soľ alebo nám pomáha pri hydratácii. Hoci niekomu to môže pomôcť, jedná sa o individuálne prípady a takéto tvrdenia sa väčšinou nezakladajú na pravde.