Spravte si ľahký piatkový dezert.
Krehučké cesto s nadýchanou pudingovou penou plné sladkých malín. Presne toto sú fantastické malinovo-pudingové rezy, ktoré určite stoja za vyskúšanie. Geniálny koláč, ktorý zachutí každému.
Ingrediencie:
- 1 veľké maslo
- 430 g hladkej múky
- 2 kávové lyžičky prášku do pečiva
- 1 a pol pohára práškového cukru
- 100 ml oleja
- 5 vajec
- 2 balenie smotanového pudingu
- 400 g malín
- štipka soli
Postup:
Najprv si pripravíme vajcia a oddelíme si žĺtky od bielkov. Následne si zmiešame žĺtky s polovicou pohára práškového cukru a rýchlo ich vymiešame kuchynskou metličkou tak, aby sa cukor v žĺtkach rozpustil. Následne si zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli a premiešame tieto suché ingrediencie. Pridáme ich k vymiešaným žĺtkam s cukrom.
Maslo, ktoré sme nechali zmäknúť pri izbovej teplote si nakrájame na menšie kúsky a pridáme ich do misy k žĺtkam a suchým ingredienciám. Následne pomocou mixéra na nižších otáčkach všetko vymiešame na hladkú pevnú hmotu. Masa by mala byť mäkká a poddajná. Následne ju dáme na pomúčenú pracovnú dosku a vymiesime rukami. Keď získame hladké jemné cesto, rozdelíme si ho na dve časti. Malo by to byť približne v pomere 2:3. Následne si obe časti zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke chladiť a tuhnúť aspoň na 30 minút.
Zatiaľ si pripravíme plech na pečenie s vysokými okrajmi. Na uvedené množstvo surovín je vhodné použiť plech o rozmeroch 24 x 24 cm. Plech na pečenie si vystelieme papierom na pečenie. Potom vyberieme z chladničky väčšiu časť cesta a rozvaľkáme ho na plochu. Cesto prenesieme na plech a vystelieme ním dno. Potom môžeme dať cesto piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. Po upečení vyberieme von a necháme cesto vychladnúť.
Kým sa nám upečené cesto chladí, môžeme si pripraviť krém. Vymiešame si bielka so zvyškom práškového cukru na nadýchaný sneh. Mixér nevypíname a do snehu pomaly prisypávame pudingy v prášku. Keď sú do snehu vyšľahané, prilejeme trochu oleja. Takto vyšľahaný sneh s ostatnými ingredienciami potom pomocou gumenej lopatky rozotrieme na vychladené cesto na rovnomernú plochu. Na penu potom naukladáme pripravené umyté ovocie. Z chladničky vyberieme druhú časť cesta a pomocou strúhadla (väčšie oká) ho nastrúhame na celú plochu. Znovu pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov, tentokrát už 30 minút.
Po upečení chvíľu pred krájaním počkáme, aby koláč trošku ochladol. Podávať môžeme aj s kôpkou zmrzliny alebo šľahačky.
Prajeme vám dobrú chuť!