Mrkva je síce zelenina, no skvele sa hodí aj do sladkého, šťavnatého cesta.
Ingrediencie na cesto:
1 hrnček trstinového cukru
4 vajcia
½ hrnčeka oleja
2 hrnčeky polohrubej múky
1 lyžička sódy bikarbóny
1 balíček prášku do pečiva
½ lyžičky škorice
½ hrnčeka nasekaných orechov
3 hrnčeky strúhanej mrkvy
Ingrediencie na krémovú plnku:
400 g krémového syra (napr. mascarpone)
1 hrnček práškového cukru
125 g masla
Pár kvapiek vanilkového extraktu
Postup:
Vajíčka s cukrom vyšľaháme dohladka a primiešame k nim olej, múku, sódu, kypriaci prášok a škoricu. Do vymiešanej zmesi nakoniec primiešame ešte aj mrkvu a orechy. Cesto vlejeme do vymastenej okrúhlej tortovej formy a pečieme na 170 °C cca 45 minút. Po vychladnutí pozdĺžne rozrežeme na dve až tri časti (podľa hrúbky cesta) a naplníme krémom z vymiešaného syra, cukru a vanilky.