Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Oleje a vyprážanie – tak ako to teda s nimi je?

Aj napriek špeciálnym panviciam a nepriľnavým povrchom to bez oleja v kuchyni jednoducho nejde.

Olivový olej

Tento voňavý olej s typickou zelenkavou farbou je jedným z najzdravších olejov na použitie v studenej kuchyni. Skvelú službu vám však urobí aj pri varení či vyprážaní, keďže obsahuje veľa mononenasýtených tukov a pri vysokej teplote je stabilný. Neprepáli sa vám teda až tak ľahko, no pri vyprážaní sa môžu objaviť zmeny v chuti a vôni, preto s ním treba manipulovať opatrne.

Kokosový olej

V poslednej dobe sa s výrobkami z kokosu roztrhlo vrece. S kokosom si už automaticky spájame niečo zdravé a kvalitné. Kokosový olej je ale naozaj tou najlepšou voľbou na vyprážanie – podaria sa na ňom perfektne aj tenké palacinky.

Bravčová masť

Dobrou správou pre milovníkov bravčovej masti je, že táto alternatíva je pomerne zdravá. Živočíšna masť je odolná voči vysokým teplotám a zanecháva jedlu aj skvelú chuť.

Naopak slnečnicový, repkový či sezamový olej sa veľmi ľahko spáli a je vyslovene nezdravý, najmä pri dlhodobom vyprážaní.