Aj napriek špeciálnym panviciam a nepriľnavým povrchom to bez oleja v kuchyni jednoducho nejde.
Olivový olej
Tento voňavý olej s typickou zelenkavou farbou je jedným z najzdravších olejov na použitie v studenej kuchyni. Skvelú službu vám však urobí aj pri varení či vyprážaní, keďže obsahuje veľa mononenasýtených tukov a pri vysokej teplote je stabilný. Neprepáli sa vám teda až tak ľahko, no pri vyprážaní sa môžu objaviť zmeny v chuti a vôni, preto s ním treba manipulovať opatrne.
Kokosový olej
V poslednej dobe sa s výrobkami z kokosu roztrhlo vrece. S kokosom si už automaticky spájame niečo zdravé a kvalitné. Kokosový olej je ale naozaj tou najlepšou voľbou na vyprážanie – podaria sa na ňom perfektne aj tenké palacinky.
Bravčová masť
Dobrou správou pre milovníkov bravčovej masti je, že táto alternatíva je pomerne zdravá. Živočíšna masť je odolná voči vysokým teplotám a zanecháva jedlu aj skvelú chuť.
Naopak slnečnicový, repkový či sezamový olej sa veľmi ľahko spáli a je vyslovene nezdravý, najmä pri dlhodobom vyprážaní.