Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Večne pokladaná čajová otázka: Sypaný, či porciovaný?

Tak ktorý je vlastne lepší? A aký je v nich rozdiel?

Chladnejšie počasie vyvoláva túžbu po horúcom nápoji. Jednoznačnou jesennou a zimnou voľbou je čaj. Pri kúpe však môžete naraziť na väčšiu dilemu, ako príchuť.

Nie je čaj, ako čaj

Najčastejšie sa najmä v obchode môžeme stretnúť s porciovaným čajom v nálevových vreckách. Tie sú omnoho praktickejšie, keďže ich stačí zaliať a po vylúhovaní z čaju vytiahnuť. Vyrábajú sa v rôznych rozmanitých tvaroch, od bežných plochých hranatých vrecúšok so šnúrkou, cez okrúhle až po pyramídky. Tieto vrecúška sú však vyrábané z papierových vlákien, ktoré sú často chemicky bielené a ich náplne, teda čaj, často nezodpovedajú kvalite. Okrem toho, že ak nie sú jednotlivé porcie balené samostatne, unikajú z nich aromatické látky, obsahujú tieto zmesi aj vysoké percento „čajového prachu“, čo je akýsi odpad, ktorý zvyšuje hmotnosť produktu a znižuje podiel kvalitného čaju v balení.

Ak si teda chcete dopriať naozajstný liečivý čaj, siahnite radšej po sypaných čajoch a zaujímajte sa o kvalitu výrobku. Trošku zložitejšia príprava sa vám odzrkadlí na chuti a výnimočnosti vášho nápoja.