Chrumkavé, lahodné zemiaky zaliate smotanou milujú najmenší aj tí skôr narodení.
Francúzske zemiaky sú ideálnym jedlom na sobotný obed a dni, keď je chladnička prázdnejšia ako obyčajne. Sú lacné a nenáročné na prípravu a čas. Zvládne ich uvariť/upiecť aj začínajúci kuchár a tá chuť stojí za to.
Potrebujete:
2 kg zemiakov
4 ks špekáčikov
5 ks vajcia
1 ks cibuľa
4 polievková lyžica masla
200 g tvrdý syr
soľ
mleté čierne korenie
Na zaliatie:
250 ml šľahačková smotana, 2 ks vajcia, 1 polievková lyžica horčice
Postup:
1. Zemiaky si uvaríme v šupke, vajca uvaríme natvrdo. Špekáčiky olúpeme, nakrájame na malé kocky.
2. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť.
3. Vyšší pekáč (jenskú misu) vytrieme maslom.
4. Do misy poukladáme nakrájané zemiaky.
5. Cibuľku nakrájame a opražíme na masle, pridáme nakrájané špekáčiky a všetko spolu orestujeme.
6. Na pripravené zemiaky v mise poukladáme kolieska uvarených vajíčok a orestovaných špekáčikov s cibuľou.
7. Takýmto vrstvením pokračujeme (kým máme miesto), každú vrstvu okoreníme a osolíme.
8. Na záver vyšľaháme šľahačkovú smotanu, vajcia a horčicu a takto pripravenou zmesou zemiaky zalejeme.
9. Na vrch poukladáme pár plátkov masla, misu zakryjeme alobalom alebo vrchnákom z jenskej misy a dáme piecť na 20 min. a 200 oC.
10. Po dvadsiatich minútach dáme pokrývku preč, pridáme nastrúhaný syr a všetko spolu upečieme do zlatista. Mňam!