Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Zaujímavosti

Pažítka: aké má účinky?

Pažítku si bez problémov vypestujeme kdekoľvek. Má sviežo zelenú chuť, krásnu vôňu a mierne pikantnú chuť.

Perfektne vynikne na chlebe, v nátierke, v polievke, či v praženici. Tepelná úprava ničí jej arómu, preto sa odporúča pažítku pridávať do jedla až na koniec.

Pažítka patrí do skupiny podobnej póru, cesnaku, či cibuli. Je bohatá na vitamín C, kyselinu listovú a kyselinu draselnú. Jedením pažítky prispievame k správnemu fungovaniu nášho trávenia, tvorbe žalúdočných šťav, zníženiu krvného tlaku.

Pažítka okrem iného:

  • má protizápalové účinky 
  • bojuje s črevnými parazitmi
  • obsahuje bielkoviny, minerálne látky ako napríklad sodík, železo, vápnik, fosfor
  • obsahuje rastlinnú vlákninu, ktorá má pozitívny vplyv na zdravie človeka
  • obsahuje alicín, ktorý znižuje produkciu cholesterolu
  • obsahuje vitamín K, ktorý je podľa vedcov nenahraditeľný pre zdravý vývoj kostí

Je vedecky dokázané, že pravidelná konzumácia pažítky nás chráni pred rakovinou žalúdka, pažeráka, prsníkov, hrubého čreva a dokonca aj pred rakovinou pľúc.